PVDA NOP:‘Zorgindicatie voor ouderen niet telefonisch’

EMMELOORD - De PVDA-NOP wil in Noordoostpolder af van telefonische indicatiestelling, met name bij ouderen.

Ook wil de partij meer maatwerk door professionals met kennis van ouderenzorg. Dit is één van de uitkomsten van de door de PvdA-NOP gehouden seniorenmiddag over zorg en wonen.

Diverse ouderen deden een oproep aan de lokale politiek voor meer betrokkenheid bij zorgmedewerkers, voor meer zorgvuldigheid en tijd bij de indicatie van zorg voor ouderen. Telefonische indicatie hoort daar niet bij. Ouderen gaven aan, dat beoordelen van wat een ander nodig heeft vaak al heel moeilijk is voor de partner. Door te communiceren via de telefoon wordt niet gevoeld en gezien wat iemand nodig heeft. Ook werd aangegeven dat ouderen zich vaak groter voor doen dan ze zijn en dit zet mensen die moeten indiceren vaak op het verkeerde been.

Het vraagt ervaring en kennis om hier bij de indicatie doorheen te prikken. Ook een onafhankelijke hulp bij de inkoop van zorg werd wenselijk geacht. De aanwezigen vonden het ook verbazend te horen dat een traplift er na je 85ste weleens niet meer in kan zitten vanwege de levensverwachting.