Petanque als wedstrijdsport in Emmeloord

Emmeloord - Jeu de Boulesvereniging The Flying Boules uit Emmeloord heeft aan de recreatietak (het bekende jeu de boules) nu ook de wedstrijdtak Petanque toegevoegd.

De vereniging is deze week formeel aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) en kan tot op het hoogste niveau meedoen aan competities en kampioenschappen.

Recreatie

De Emmeloorder vereniging is opgericht in 1995 en heeft zich vanaf die tijd vooral gericht op het recreatieve aspect van de sport. De enige wedstrijd buiten het eigen speelveld was de jaarlijkse match tegen Skarboule uit Joure. Het ledental is in de loop der jaren gestaag gegroeid tot ruim boven de vijftig. In de laatste jaren ontstond onder de leden de vraag naar het spelen van toernooien bij andere verenigingen met sterkere spelers. Omdat daarvoor een NJBB-licentie vereist is, is een aantal leden enkele jaren geleden ook lid geworden van JBV Lemsterland in Lemmer. Omdat dit ook niet echt voldeed en de leden onder de naam van The Flying Boules wilden spelen, is het lidmaatschap van de NJBB aangevraagd – en verkregen.

Toernooien

Het lidmaatschap geeft de leden recht op een W-licentie of een C-licentie. Met de W-licentie kunnen leden meedoen aan de talrijke toernooien die overal in het land gespeeld worden, maar ook aan de districts- en landelijke kampioenschappen en selectiewedstrijden voor vertegenwoordigende nationale teams. Ook is de licentie geldig in het buitenland waar ook bijna dagelijks toernooien georganiseerd worden. Ook kan de club nu met teams meedoen aan de diverse districtscompetities en aan de Nationale Petanque Competitie (NPC). De vereniging is in overleg met de gemeente over verplaatsing en uitbreiding van de baan en een adequate accommodatie. Als die geregeld zijn, kan de club ook zelf NJBB-toernooien organiseren en andere clubs in eigen huis ontvangen.