It giet oan! Voor hoelang?

Emmeloord - De ijsbanen in de polderdorpen openen deze week hun deuren, dat staat vast. Vraag is: wanneer en hoe lang gaat de ijspret duren? ‘We hebben de kriebels’, zegt Andries Yska.

Door Harry de Ridder De voorzitter van IJsclub Emmeloord kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de ijsbaan schaatsers kan ontvangen, voor het eerst sinds 2014, toen de baan maar liefst een dag of tien geopend was. ‘We waren toen blij dat-ie weer dicht kon’, lacht bestuurslid Jeroen Knol. De situatie zondag was nog geen reden tot juichen. Anderhalve centimeter op sommige stukken, grote wakken in andere delen van de bijna vijf hectare grote ijsbaan, de grootste van Nederland. Yska: ‘Ik ben optimistisch. Donderdag gaat de ijsbaan open. Hoop ik.’ In ieder geval is het bestuur van de ijsclub er helemaal klaar voor. Aan alles is gedacht, van de muziek tot het kassahokje en van de inkoop van versnaperingen tot de matten om de vloer te beschermen. Nu het weer nog. ‘We hebben een paar nachten van een graad of tien vorst nodig. Dan groeit het ijs met een paar centimeter per nacht’, weet Yska. Veiligheid voor alles, dus: ‘Wij willen een ijsvloer van zeven centimeter dik hebben. Dan kunnen grote groepen veilig het ijs op.’ Als het zover is, heeft het bestuur een mooi evenement voor de jeugd in petto.

Twaalfstedentocht

Komende zaterdag staat er een Elfstedentocht (of beter: een Twaalfstedentocht, want Bartlehiem is ook in het parcours opgenomen) gepland, compleet met kluunmatten en stempelkaarten. Yska heeft er machtig veel zin in. ‘Als je dan die gezichten ziet.. Hoe blij en trots ze zijn. Daar doe je het voor.’ De schaatskoorts is zo hoog opgelopen, dat bij de eerste tekenen van serieus winterweer al mails de deur uitgingen over polderkampioenschappen voor de schooljeugd. De ijsbaan in Emmeloord is in dit geval de place to be. Financieel staat IJsclub Emmeloord er prima voor. De club heeft rond de twaalfhonderd abonnementhouders. Geen leden, want daarover was in het verleden onenigheid met de landelijke schaatsbond. ‘Onze club heeft een gezonde financiële basis’, zegt Andries Yska. Het clubgebouw is grondig opgeknapt en over niet al te lange tijd zijn een deel van het hekwerk, het voorterrein en de lichtmasten aan de beurt. En de club wil graag in een hoek van de enorme ijsbaan zorgen voor een kleiner laagje water, zodat een deel van de baan eerder open kan voor kinderen. Of dat allemaal doorgaat, hangt af van gesprekken met de gemeente over de huur van de grond.

Anderhalve centimeter

Ook elders in de Noordoostpolder zijn besturen van ijsclubs bezig met de voorbereidingen, zoals in Ens en Luttelgeest. Secretaris Peter Bruijnes van IJsclub De Tocht uit Ens: ‘Het bestuur is er klaar voor, de baan nog niet. Zondag zaten er zelfs nog wakken in. Dinsdagavond zeven uur gaan we de situatie weer bekijken. Ik hoop dat de wakken dan dichtgegroeid zijn.’ De planning is om de ijsbaan op donderdag te openen. ‘Voor zes, zeven centimeter ijs is een nacht of vier van minimaal zeven graden vorst nodig. Dan groeit het ijs anderhalve centimeter per nacht aan.’ Ook Kenneth Verbeek, bestuurslid van IJsclub Luttelgeest, is positief gestemd, maar een prachtige ijsvloer wordt het in Luttelgeest waarschijnlijk niet. ‘Nee, het wordt denk ik geen spiegelgladde baan. We hebben de baan al vroeg onder water gezet en door de relatief hoge temperaturen hebben we last van algengroei. We hebben ook last van de harde wind. In het midden van de baan zat zondag nog een groot wak. Voor woensdag verwacht ik geen schaatsactiviteiten, maar vrijdag en zaterdag open, dat moet lukken.’