Beleef TV voor Talmahof

EMMELOORD - Bewoners van de afdeling Roggeveld in Talmahof in Emmeloord hebben sinds donderdag een beleef TV.

De beleef tv is een interactieve tafel die op speelse wijze de mensen activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie. Het is geschikt voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking of mensen die hersenbeschadiging hebben gehad. Ze kunnen spellen spelen, muziek luisteren, foto’s en video’s bekijken die het verleden doen herleven. De beleef tv is multifunctioneel en heeft een verrijdbaar onderstel zodat hij op meerdere plekken gebruikt kan worden.

De beleef tv brengt enthousiasme bij de bewoners. ‘Je ziet dat bewoners actief reageren op de spellen en proberen mee te doen. Dit zorgt voor een actieve houding en beweging. Mensen worden zowel mentaal als in de fijne motoriek gestimuleerd. De jukebox laat ze meezingen met oude klassiekers en brengt een glimlach op de gezichten’, ervaart het personeel.

Voor elk stadium van dementie zijn er verschillende softwarepakketten gemaakt. Zoals het beleefmenu dat herkenbare geluiden en gebruiksvoorwerpen biedt. Die dan weer leuke gesprekken op gang brengen tussen bewoners, verzorgers en familie. Bij het familiemenu ontstaat een leuke interactie tussen de verschillende generaties. ‘Onze ervaring is tot nu toe erg positief en geeft hierdoor voor iedere bewoner op zich een stukje daginvulling’, aldus Talmahof.

De beleef tv is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Beheer voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder, Odd Fellows Emmeloord en de Stichting vrienden van de Talma hof.