Boogaard: zoektocht naar bewustwording
Emmeloord - ‘Iedere dag weer vragen wij onszelf af hoe wij als Agrifirm de teler kunnen helpen door ze het verhaal te laten vertellen’, zegt teeltspecialist Erwin Boogaard.
Boogaard is teeltspecialist akkerbouw bij Agrifirm in Emmeloord. Naast zijn werk als teeltbegeleider is Boogaard het aanspreekpunt voor zijn collega’s, met name als het gaat om gewasbescherming. Hij is helemaal thuis in wet- en regelgeving, kent de verhalen van akkerbouwers en denkt met zijn team voortdurend aan oplossingen om zaken als emissie te lijf te gaan.
Ook hij ervaart hoe het is om de meningen tegen te hebben. ‘In dit vak word je geleefd door enerzijds de wet- en regelgeving en anderzijds de publieke opinie. Iedere dag weer vragen wij onszelf af hoe wij als Agrifirm nu de teler kunnen helpen door ze het verhaal te laten vertellen. Een teler gaat namelijk niet met een spuit door het land heen omdat het leuk is. Het kost ze zelfs geld. Niet spuiten kost nog veel meer geld. Het is noodzakelijk. Wij kiezen voor middelen die het gewenste doel bereiken, maar het liefst ook met zo min mogelijk impact op het milieu. De middelen zijn nodig. Gewasbeschermingsmiddelen zijn veilig als ze vakkundig worden toegepast. En voldoe je niet aan de regels, dan kun je zelfs je spuitlicentie verliezen’, vertelt Boogaard. Zo’n veertig jaar geleden was het kanaal de gezamenlijke spoelplaats, geeft Boogaard aan. ‘Nu ligt dat compleet anders’, beaamt hij. ‘In het oppervlaktewater zijn veel minder middelen terug te vinden, de normen worden steeds scherper gezet. Feit is dat de middelen daar niet horen. De doelen van het Activiteitenbesluit zijn heel ambitieus. Destijds had je gigantische emissie. Aan het einde van de vorige eeuw zijn we begonnen om de normoverschrijding tegen te gaan. Voor 2010 stond het doel op 90% minder, dat is toen bijna gehaald. Vervolgens zijn de normen nog verder aangescherpt. Het plan is heel ambitieus, met als uiteindelijke doel dat de emissie bijna nihil is. Daar zijn we met z’n allen mee bezig.’