Vrijwilliger in het zonnetje: Jeanet de Groot

Emmeloord - In de Noordoostpolder wordt in ‘Vrijwilliger in het zonnetje’ wekelijks stilgestaan bij een vrijwilliger. Als ze er zijn vindt iedereen het normaal, maar als ze er niet zijn, dan worden ze gemist. Deze week in het zonnetje: Jeanet de Groot uit Emmeloord, baken van hoop en rust bij Sisters4you aan de Lange Nering.

Het kleinste en leukste kledingwinkeltje van Emmeloord bevindt zich in de Kerksteeg. Loop even de trap op naar boven en je vindt er een fraai boetiekje, dat wordt gerund door de Sisters4you. Jeanet de Groot is oprichter en directeur van deze stichting, die werkt vanuit een christelijke visie en graag wil delen van wat de sisters ontvangen. Met de verkoop van de kleding, die erg goed betaalbaar is, realiseert de stichting verwenmomenten voor bijzondere vrouwen. Het gaat om de vrouw die iedereen wel kent. Zij die niet opvalt, maar wel altijd zorgt voor een ander, die klaar staat voor een ieder en kracht uitstraalt door kwetsbaarheid te kunnen tonen. Zij die altijd meerdere ballen in de lucht houdt en die niet klaagt. Juist die vrouw verdient een moment van aandacht volgens de Sisters4you.

Hart

Jeanet de Groot glimlacht. Wat is ze trots en tevreden op de stichting, die sinds september vorig jaar intrek heeft genomen in het fraaie pand, waar voorheen de Waypoint Sisters zaten, waar Jeanet ook al actief was. Toen dat stopte, ondernam Jeanet zelf actie. ‘Het ging dicht’, blikt ze terug. ‘We hebben hier zo’n mooi plekje, ik kon hier nog zoveel moois uithalen en we hebben zo’n mooi team met dertien sisters. Het is een hele sociale plek. Ze werken hier bijna allemaal een dagdeel. Ik ben hier de bedrijfsleidster. Toen het stopte en we niet verder konden, richtte ik de stichting op. Binnen drie maanden waren we weer open. Ik had zoiets nog nooit gedaan, alles was nieuw. Mijn hart ligt hier, zo is gebleken. Het is zo leuk om hier te zijn.’ ‘Dit is niet gewoon een winkeltje’, vervolgt Jeanet. ‘Dit is een plek waar meer gebeurt, waar ruimte is voor warmte en ontmoeting, waardering en respectvol met elkaar omgaan. Het is een plek waar vrouwen elkaar ontmoeten. Hier kon ik mijn vaardigheden die ik al jaren gebruikte kwijt. Dit moest ik voorzetten, op vrijwillige basis. Ik zocht een baan, maar dan maak je afwegingen. Wat maakt nou gelukkig? In een heftige periode vroeg ik mij af wat ik nog wilde in de rest van mijn werkzame leven. Het allerbelangrijkste is dat je met plezier ergens naartoe gaat. Als ik zie hoeveel energie ik hier krijg. Het is echt mijn plekje. Hoe sla je door moeilijke periodes heen? Je kunt in de put gaan zitten en ik heb het ook echt wel eens moeilijk gehad, maar aan de andere kant zijn het de stormen van het leven, het hoort er gewoon bij. Daar leer je alleen maar van. Je kunt steeds terugkijken, maar ook vooruitkijken en dat laatste doe ik. Ik vond hier heel snel mijn draai.’ Het gaat in de boetiek om de ontmoeting. Iedereen is er van harte welkom. ‘We hebben een geweldig mooi goed doel: een moment van aandacht en dat doen we in de vorm van een heerlijke make-over. Een vrouw die zelfverzekerd en stralend de deur uitloopt met een dikke knuffel en een lach, daar doen we het voor.’ Alexander Drost Iemand voordragen? Mail: redactie@denoordoostpolder.nl