Orgaworld zet GFT-afval om in bioplastics

LELYSTAD - afvalverwerker Orgaworld heeft op haar locatie in Lelystad een hydrolysecontainer in gebruik genomen. De recycler zet daarmee de volgende stap in de eigen productie van bioplastics gemaakt van groente, fruit en tuinafval (GFT).

Orgaworld opende de reactor samen met de wethouders van de Flevolandse gemeenten, waaronder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder.

De nieuwe pilot-installatie maakt het mogelijk direct de benodigde vetzuren uit organische afvalstromen - zoals het GFT dat Orgaworld in Lelystad verwerkt - te produceren. Het GFT wordt gedurende dit proces continu besproeid met warm percolaat wat hoge concentraties bacteriën oplevert. Bacteriën die het GFT afbreken tot suikers, aminozuren, vetten en andere micro-organismen die vervolgens zullen fermenteren tot de gewenste vetzuren. In het laatste stadium zetten andersoortige bacteriën de gerealiseerde vetzuren om in PHA, oftewel een volledig biologisch afbreekbare plastic.

Zo ontstaat een gesloten kringloop waarbij de verworven bio-plastics weer worden gebruikt in de productie van bijvoorbeeld recyclebare afvalzakken voor het inzamelen van keuken- en groenafval. Uiteindelijk komt deze dan weer terug in ons eigen verwerkingsproces wat de keten rond maakt. Naar verwachting heeft Orgaworld nog drie tot vijf jaar nodig voor de ontwikkeling naar een volledig commercieel proces.

De reactor is geplaatst op de Orgaworld-locatie in Lelystad en maakt onderdeel uit van het zogenaamde Lelystad Innovation Center van Orgaworld; een speciaal ingerichte plek op het terrein die continu in ontwikkeling is en waar jong talent de kans krijgt om de circulaire economie in de praktijk te ervaren.