Zweefvliegles in simulator bij ZCNOP

MARKNESSE - De Zweefvlieg Club Noord Oost Polder (ZCNOP) heeft zaterdag een vluchtsimulator in gebruik genomen op het vliegveld aan de Voorsterweg in Marknesse.

De ZCNOP heeft deze simulator in Amerika gekocht om de vliegopleiding van de club nog verder te verbeteren. Met deze simulator kan er in kleine groepjes lesgegeven worden waardoor de leerlingen niet alleen van de instructeur leren maar vooral ook van elkaar en met elkaar. De ZCNOP hoopt met deze simulator de opleiding nog efficienter te maken zodat er meer mensen per jaar kunnen leren zweefvliegen. De inzet van simulatoren heeft zich in de professionele luchtvaart bewezen en de ZCNOP neemt hierin een voortrekkersrol in zweefvliegend Nederland. Daarnaast biedt een simulator geïnteresseerden een laagdrempelige mogelijkheid om de beginselen van het zweefvliegen te ervaren en kennis te maken met de ZCNOP, verwacht de club.

De ZCNOP is in 1959 opgericht in het Voorhuys in Emmeloord. In 1960 is er begonnen met zweefvliegen aan de randweg in Emmeloord en in 1961 is de club verhuisd naar Marknesse. In de beginjaren werd gevlogen met een gehuurd houten vliegtuig. De club beschikt nu over 5 eigen hypermoderne zweefvliegtuigen, gebouwen en startmiddelen.Het zweefvliegen bij de ZCNOP wordt betaalbaar gehouden door in verenigingsverband te opereren. De gedegen opleiding door clubinstructeurs voldoet aan de laatste hoge Europese standaarden en met de aangeschafte simulator wil de vereniging deze nog verder verbeteren.