Jongeren en ouderen ontmoeten elkaar

EMMELOORD - Stichting Present Noordoostpolder en ROC Friese Poort Emmeloord werken samen in een project om jongeren en ouderen met elkaar te verbinden. Eerstejaars leerlingen van de opleiding Welzijn gaan vier ochtenden op bezoek bij verschillende ouderen in de Noordoostpolder.

Het doel van deze bezoekjes is om elkaar te leren kennen en kennis te maken met elkaars leefwereld. In groepjes bezoeken de jongeren verschillende ouderen in de polder. Sommige jongeren komen bij mensen thuis en anderen schuiven aan bij de koffie-ochtend in buurthuis de Erven en Espelervaart.

Anniek en Anouk bezoeken mevrouw Hoogeveen, een actieve dame van 82 jaar. ‘Het is leuk om te zien dat mensen ook op deze manier oud kunnen worden. Mevrouw Hoogeveen is nog zo bezig voor andere mensen. We vinden het mooi om te zien hoe zij dingen naait voor verschillende goede doelen’, vertelt Anouk.

Ouderen ontmoeten

Mevrouw Hoogeveen vindt het gezellig dat de studenten bij haar komen. ‘De eerste ochtend hebben we kennis met elkaar gemaakt en foto’s bekeken. Gewoon lekker gekletst. Ik vind het leuk om deze jongeren de kans te bieden om ouderen te ontmoeten’, vertelt mevrouw Hoogeveen. ‘Het is leuk om contact te hebben met deze jonge meiden.’

Tijdens de tweede ochtend helpen de twee jongeren, mevrouw met het leeghalen van een kastje in de douche. En de derde keer maken ze samen een bloemstukje.

Verschillende leefwerelden

Present Noordoostpolder brengt groepen mensen, in dit geval studenten, in contact met mensen die hulp nodig hebben. Het doel hiervan is dat meer mensen vanzelfsprekend naar elkaar om gaan zien. Het gaat Present niet (alleen) om de geboden hulp, maar juist ook om de ontmoeting tussen mensen uit verschillende leefwerelden en de ervaring die vrijwilligers opdoen.