Groot onderhoud brug en sluis Blokzijl van start

BLOKZIJL - De onderhoudswerkzaamheden aan de brug en sluis in het centrum van Blokzijl zijn maandag gestart en duren tot eind maart. Het zal er spectaculair uit gaan zien als een enorme hijskraan het bovenwerk van de brug eraf tilt.

Aannemersbedrijf van grond-, weg- en waterbouw F.L. Liebregts BV te Middelbeers voert het werk uit in opdracht van de provincie Overijssel. Tweemaal zal de brug over het Noorderdiep een periode afgesloten worden voor het verkeer. De eerste periode is vandaag, morgen en overmorgen. Voor fietsers en wandelaars is een noodbrug aangelegd. Voordat op 1 april het watersportseizoen begint, moet het werk gereed zijn.

Op 24 januari was er in café-Restaurant Sluiszicht een inloopavond over de werkzaamheden aan de brug en sluis. Vertegenwoordigers van de provincie en de (onder)aannemer waren aanwezig om een toelichting te geven bij de werkzaamheden, de hinder en de omleidingroute.

Bert Alberts van de provincie Overijssel vertelt dat het bij het groot onderhoud gaat om het vervangen van het brugdek (’val’) en de sluisdeuren, die aangetast zijn door corrosie. Het bewegingswerk oftewel de aandrijving wordt aangepast aan de nieuwe sluisdeuren. Volgens Alberts wordt de brug deze week helemaal gedemonteerd en geconserveerd op roest. Het houten brugdek wordt vervangen door een stalen brugdek, dat wel hetzelfde aanzicht heeft als het hout. De beweegbare brug en de sluit zijn immers rijksmonumenten. De brug stamt uit 1913 en is in 1975 ook al eens gerenoveerd. Alle nieuwe onderdelen worden zo ontworpen dat de monumentale uitstraling behouden blijft. De provincie heeft het werk na de aanbesteding gegund aan F.L. Liebregts BV, het bedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De brug over het Noorderdiep is de enige verbinding tussen noord- en zuid-Blokzijl. De momenten waarop de brug niet voor het verkeer beschikbaar worden daarom tot een minimum beperkt. Naast de drie dagen deze week, zal de brug ook afsloten worden van 5 tot en met 15 maart. De herstelde brug zal dan weer gemonteerd worden. Tijdens beide afsluitingen zal het verkeer via borden omgeleid worden. De omleidingroute gaat via de Zuiderstraat, Vollenhoofsedijk, Weg van Twee Nijenhuizen, N331, Ettenlandseweg, N333, Kuinderstraat, Bierkade, Brouwerstraat en vice versa. Deze omleidingroute staat ook op: www.bereikbaar.overijssel.nl.

Het project Groot onderhoud sluis&brug Blokzijl is ook te volgen via de BouwApp. Met de BouwApp blijven betrokkenen op de hoogte van alle ontwikkelingen. De App kan gedownload worden in de appstore. Ga daarna naar 'zoek project' en zoek op Blokzijl. Selecteer vervolgens 'Groot onderhoud sluis&brug Blokzijl. Klik tot slot op 'Toevoegen aan favorieten'. Elke keer als er een bericht geplaatst wordt op de BouwApp komt er direct een berichtje (notificatie) op de smartphone of tablet. Zo worden betrokken telkens geïnformeerd over de actuele stand van zaken. Via de App kunnen ook vragen gesteld worden.

Op de inloopavond was ook Hans van der Blom van Plaatselijk Belang Blokzijl aanwezig. Deze organisatie werd in het voortraject ruimschoots betrokken bij het werk. Blom is tevreden over de informatie die werd verstrekt. Hij constateerde dat er tijdens de inloopavond een begripvolle houding was bij de betrokkenen. 'Het moet nu eenmaal gebeuren. De ouders die hun kinderen naar school moeten brengen, zullen even moeten wennen, maar zijn kunnen gebruik maken van de fietsbrug. Gelukkig werden ook de mensen die dachten dat de brug twee maanden volledig gestremd zou worden, snel gerustgesteld.'