Roy Regeling pakt titel bandstoten

Emmeloord - Het bleef tot de laatste partij van het toernooi spannend, maar Roy Regeling kon de druk aan. Hij won de districtsfinale derde klasse bandstoten door directe concurrent Rens Jager te verslaan.

Regeling won zaterdag het toernooi, dat voor hem een thuiswedstrijd was, op moyenne. Rens Jager (2,15) en Roy Regeling (2,25) waren de enige twee finalisten, die een moyenne van boven de twee bij elkaar biljartten. Het was voor BV Tholen, de organiserende vereniging, sowieso een prima finale want ook de nummer drie in het eindklassement, Eise Kramer uit Urk, is lid van BV Tholen. Dat de finale heel spannend was, blijkt uit de cijfers: de nummers één, twee en drie verloren slechts één van de zeven partijen en finishten allemaal op twaalf punten. De finale van het district Zwolle en omstreken liep op vrijdag, de eerste wedstrijddag, nog vertraging op omdat Zwollenaar Jan van Soest onderweg naar Emmeloord betrokken raakte bij een auto-ongeluk. Kampenaar Menno van Dijk werd als vervanger opgetrommeld. Hij was goed voor de hoogste serie (16) tijdens het toernooi. Voor aanvang van de laatste ronde kon het nog alle kanten op. Als Regeling zou verliezen en Kramer zou winnen, was het voor Regeling over en uit en zou Kramer in zijn plaats naar de finale van het gewest Noord-Oost Nederland worden afgevaardigd.

Tussensprint

Zover liet Roy Regeling het echter niet komen. Tegenstander Rens Jager, die bij het ingaan van de laatste ronde de ranglijst aanvoerde, begon goed en zette Regeling op achterstand. De thuisbiljarter sloeg terug door series van elf en acht caramboles. Die tussensprint (28-14 in het voordeel van Regeling) was niet voldoende om Jager op de knieën te dwingen. Na dertien beurten had Jager nog een voorsprong van zes punten, maar Regeling trok aan het langste eind door een prima eindsprint. Hij had twintig beurten nodig voor zijn 55 caramboles (prima moyenne van 2,75). Regeling, die in de voorronden met een moyenne van 2,26 heel dicht bij promotie was (een moyenne van 2,30 is daarvoor nodig), won terecht de districtsfinale. Roy Regeling en Rens Jager mogen deelnemen aan de finale van het gewest Noord-Oost Nederland. Dat een lid van BV Tholen wordt afgevaardigd naar de gewestelijke finale is een mooie opsteker voor BV Tholen, dat dus twee leden bij de eerste drie zag eindigen. Het gaat Tholen sowieso voor de wind, want de onlangs gehouden open dag leverde wederom nieuwe leden op. Een jaar geleden lag de club bij wijze van spreken nog aan het zuurstof, nu is de biljartvereniging met dik vijftig leden springlevend. Het ledental is bijna verdubbeld, BV Tholen kan weer vooruit kijken. Harry de Ridder