Henk Kapitein knipt 100 jaar Zuiderzeewet

LELYSTAD/URK - De opmerkelijke papierknipkunst van Henk Kapitein uit Urk, bijgenaamd 'de Knipper', is vanaf vrijdag 23 februari te zien in het provinciehuis in Lelystad. De Urker heeft 100 jaar Zuiderzeewet en -werk gevangen met zijn schaar.

In de expositie zijn werken te zien die de inpoldering en drooglegging zelf verbeelden, maar ook wat er door de drooglegging aan sfeer en romantiek rondom de Zuiderzee is verdwenen. De kunstwerken variëren van A5 tot en met A1-formaat.

De 56-jarige Kapitein is in het dagelijks leven werkzaam als docent beeldende vorming / CKV. Hij begon in 1992 begon als papierknipkunstenaar. Inmiddels heeft hij een totaal eigen stijl ontwikkeld waarmee hij zich onderscheidt in heel Europa. Zijn laatste werken zijn puur gebaseerd op het creëren van zo min mogelijk witte ruimten in zwart papier, waardoor er een geheel eigen beeldvorm ontstaat.

Kapitein heeft op deze wijze diverse beelden van 100 jaar Zuiderzeewet en werk vastgelegd. In zijn werken zijn diverse stromingen binnen de beeldende kunst waarneembaar. Bijvoorbeeld Op-Art, Realisme, Pointillisme en Art Nouveau. Hij heeft inmiddels zijn medewerking verleend aan diverse TV-opnames, zowel regionaal als landelijk. De papierknipkunst zelf staat sinds 2013 op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van Unesco.

De expositie, die is te zien tot en met 9 april, wordt op vrijdag 23 februari geopend door Freek Brouwer, wethouder Cultuur van de gemeente Urk. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren.