Scholieren debatteren op het scherpst van de snede

LELYSTAD - Scholieren debatteerden dinsdag in het Provinciehuis in Lelystad op het scherpst van de snede. Dat gebeurde in het kader van ‘Op Weg naar het Lagerhuis’, de debatwedstrijd van BNN/Vara. Het betrof de Flevolandse voorronde van de debatwedstrijd voor scholieren in het voorgezet onderwijs.

De deelnemende scholen waren Almere College (Dronten), Emelwerda College (Emmeloord), ISG Arcus (Lelystad) en Oostvaarders College (Almere).

De jonge debaters bogen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld de landelijke wietteeltproef, het inleveren van privacy en de vraag of jongeren een verkeerd beeld van seksualiteit hebben. In Flevoland specifiek werd er gediscussieerd over de volgende stellingen: Culturele ontwikkeling is voor Flevoland belangrijker dan economische groei en Lelystad Airport is een zegen voor Flevoland.

Het Oostvaarders College won en gaat door naar de landelijke finales. ISG Arcus eindigde op de tweede plek. Winnaar van de speechwedstrijd is Sameera van Boeckel van het Emelwerda College.

Tegelijkertijd met de wedstrijd werd er ook een schaduwverkiezing gehouden: wat zouden de deelnemende scholieren stemmen? Daaruit bleek dat de VVD verreweg de grootste potentie heeft jonge kiezers aan zich te binden. De partij wist 29 procent van de stemmen binnen te halen. Opmerkelijk, want dat is een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar.

In de schaduwverkiezingen werd D66 tweede met 28 procent van de stemmen (-12 procent), GroenLinks derde met 17 procent (+7 procent), ChristenUnie vierde met 7,5 procent (-10,5 procent) en de Partij voor de Dieren en Senioren Flevoland deelden de vijfde plaats met 5 procent van de stemmen. Voor de Partij voor de Dieren betekende dat een halvering van het aantal stemmen.

PvdA, PVV, SP en CDA haalden allemaal twee procent van de stemmen.