Koudste nacht van de winter op komst

Emmeloord - EMMELOORD Komende nacht wordt het op grote schaal -5 tot -8 graden en in het noordoosten kan het lokaal zelfs afkoelen tot -9 graden. Daarmee wordt het de (tot dusver) koudste nacht van de winter. Aan de grond kan het zelfs -10 tot -13 graden worden.

De Bilt noteert vannacht de eerste officiële matige vorst van de winter. Daarvoor moet de temperatuur dalen beneden -5 graden. Weeronline verwacht daar  -7 graden. Afgelopen nacht was het minder koud met op grote schaal -3 tot -5 graden, maar IJsclub Doorn gaat over één nacht ijs en opent vandaag al haar deuren.
 
Waarschijnlijk komt het komende nacht niet tot strenge vorst. Daarvoor zou de temperatuur op één van de KNMI-meetpunten beneden -10 moeten dalen. De laatste strenge vorst dateert van 23 januari 2017, met op weerstation Twenthe (nabij Enschede) -10,8 graden.
Aan de grond, op 10 cm hoogte, kan in het oosten en noordoosten wel strenge vorst worden gemeten. Op klomphoogte daalt de temperatuur daar naar -10 tot -13 graden.
Volgende nachten stap voor stap iets minder koud
Met op grote schaal 5 tot 9 graden vorst wordt het de (voorlopig) koudste nacht van deze winter. Tot nu toe staat de laagste temperatuur van de winter op -6,2 graden. Deze waarde werd gemeten op 10 december in Hoogeveen.
Tijdens de nacht van woensdag op donderdag komt het in het midden, zuiden en oosten opnieuw tot matige vorst met minima van -5 tot -7 graden. In de kustprovincies drijven soms wolkenvelden over en wordt de vorst getemperd. De minima komen uit tussen -2 en -5 graden.
De twee nachten daarna vriest het in het binnenland nog 2 tot 4 graden, terwijl de temperatuur in het westen en noordwesten door de aanwezigheid van bewolking uitkomt tussen -1 en +2 graden. Tijdens het weekend worden de nachten nog een paar graden minder koud. Vanaf zondag ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Daarbij wordt het wisselvallig met toenemende kans op neerslag. Dit kan aanleiding geven tot gladheid.
Enkele ijsbanen kunnen deuren openen
Overdag is er deze week veel ruimte voor de zon en dooit het enkele graden. Doordat de lucht erg droog is zal het gevormde ijs niet snel smelten. IJsclub Doorn opende vanochtend als eerste al zijn deuren, woensdag en donderdag volgen meer clubs met op gespoten ijsbanen, ijsbanen met een dun laagje water en ondergelopen weilanden. Vooral in de ochtenduren, wanneer het nog vriest, zal er beperkt geschaatst kunnen worden. Vanaf het weekend is het overdag 5 graden en vriest het 's nachts nog slechts licht. Daardoor zit schaatspret er ook op deze locaties dan niet meer in.
Bron Weeronline