Zaalvoetballers Emmeloord tonen twee gezichten

Emmeloord - Eerste helft goed, tweede helft slecht. Een van de oorzaken: onderlinge irritaties door het gedram en gezuig van Younes Zanzan. Gevolg: nederlaag van SC Emmeloord tegen het degelijke Boerakker: 2-6.

De zaalvoetballers van SC Emmeloord moeten het doen zonder Redouan, Brahim en Abdel Boundati. De neven vertrokken naar Urk, waar ze in de eerste divisie kunnen voetballen. Hun oude club komt na de degradatie uit in de topklasse F en doet het met een paar piepjonge talenten in de groep eigenlijk niet eens zo slecht. Oké, de Emmeloorders vertoeven in de gevarenzone, maar de verwachting van Daniël van Veen en coach Henk Rozenberg is dat Emmeloord zich gaat handhaven, ook gezien het programma de komende weken.

Prima goal

Vrijdagavond kwam subtopper Boerakker op bezoek in De Bosbadhal. Emmeloord had uit weinig in de melk te brokkelen (6-1), dus dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden wisten ze bij de thuisclub heel goed. Wat niet wil zeggen dat je bij voorbaat kansloos bent en dat bleek voor rust ook. Boerakker had veelvuldig de bal, maar Emmeloord stond goed en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Uit een van de counters scoorde Naoufal Bellari een prima goal: 1-0. Emmeloord kreeg kansen om de voorsprong uit te breiden, maar pal voor rust kwam Boerakker langszij in een overtalsituatie: 1-1. Oorzaak was het geagiteerde gedrag van Younes Zanzan, die elke arbitrale beslissing aanvocht, ruzie zocht met de tegenstander en het uiteindelijk ook nog aan de stok kreeg met zijn ploeggenoten. In de rust zei aanvoerder Jan Korf hem ongezouten de waarheid, wat niet in goede aarde viel. De rust werd door coach Rozenberg besteed aan het blussen van de interne brand, maar het kwaad was geschied. In een tijdsbestek van drie minuten liep Boerakker uit naar 1-4 en kon de thuisclub inpakken. Het lesje degelijkheid, effectiviteit en efficiëntie mondde uit in een 2-6 nederlaag.

Negativiteit

Daniël van Veen, de maker van de tweede goal, hoort er sinds een week of drie weer bij. Erik Donker, de vorige coach die het halverwege de competitie voor gezien hield, zag Van Veen niet staan. Nu telt hij weer mee. ‘Erik Donker kon niet meer tegen de negativiteit. Dat hoor ik van spelers om mij heen.’ De niet al te beste trainingsopkomst kon Donker ook niet bekoren, vertelde Van Veen, die best te spreken was over de eerste helft. ‘Die was goed. We stonden compact, tot Korf en Zanzan bonje kregen. Daarna was het chaos, ging iedereen zijn eigen ding doen.’ Henk Rozenberg onderstreepte die visie. ‘De onderlinge coaching werd verkeerd opgevat. Jan Korf is direct, dat viel niet goed. In de rust had ik geen tijd om goede instructies te geven. In de tweede helft was het bij ons een gatenkaas. Er was geen houden meer aan. Boerakker was duidelijk een maatje te groot.’ De Friese coach heeft het naar zijn zin bij Emmeloord. ‘Zeker. We hebben drie, vier jongens in het team van een jaar of zestien. Zij moeten nog veel leren, houden het niveau niet twee helften vol. Maar we blijven er zeker in.’ De Fries klampte zich vast aan het goede spel in de eerste twintig minuten. ‘We bewaarden de rust, counterden goed en zetten goed druk op de bal.’ Harry de Ridder