Stofstormen

AFLEVERING 1158 - 115831 JANUARI – 7 FEBRUARI

De reden waarom Mars water heeft verloren en nog verliest is duidelijker geworden. Men vermoedt sinds kort dat uitgebreide stofstormen op de rode planeet het proces versnellen.

Omdat de zwaartekracht van Mars maar gering is, ongeveer 1/3 van die van de aarde, verliest deze planeet voortdurend gas uit de atmosfeer aan de ruimte. De zonnewind sleurt het gas van de buitenkant mee. Watermoleculen die zich hoog in de atmosfeer bevinden worden door de intense straling van de zon afgebroken tot zuurstofatomen en wateratomen. De lichte wateratomen zijn een gemakkelijke prooi voor de zonnewind en worden meegenomen. Stofstormen die vooral tijdens de zomer op het noordelijk halfrond van Mars lijken op te treden nemen van beneden nog meer watermoleculen mee. Als een stofstorm uitgroeit tot een globale storm is het effect nog sterker. In 2007 was de laatste. Mogelijk treedt dit jaar de volgende op. De door de stormen naar grote hoogten gebrachte watermoleculen worden dan weer door de zonnestraling afgebroken en de zonnewind doet de rest. Een grote stofstorm is overigens ook heel slecht voor alle apparatuur op het Marsoppervlak. Mocht een globale storm optreden, dan zal de Amerikaanse ruimtesonde MAVEN de nieuwe theorie over het verlies van waterstofatomen kunnen bevestigen, of ontkrachten als de theorie niet blijkt te kloppen.

MAAN – Vandaag, 31 januari 14.27 uur, is het voor de tweede maal deze maand Volle Maan. Dat wordt ook wel eens een Blauwe Maan genoemd. Het komt betrekkelijk weinig voor.

Aan de andere kant van de aarde kunnen waarnemers ook nog een totale maansverduistering meemaken. Wij vallen helaas buiten het waarnemingsgebied. De schijngestalte neemt vanaf vandaag weer af en de maan verhuist naar de ochtendhemel. Op woensdag 7 februari komt de maan om 16.54 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Weegschaal), alleen ‘s morgens te zien.

PLANETEN – In de nanacht en ochtend zijn Saturnus (zeer laag, zuidoosten, kort voor zonsopkomst), Jupiter en Mars (beide zuidoost tot zuid) te zien. Mars is de afgelopen weken iets helderder geworden daar de planeet de aarde langzaam nadert.