‘Vliegende start’ armed battle

Urk - Zoals verwacht gaan de stoere Kazachen er met de hoofdprijzen vandoor, maar dat mag de pret niet drukken. Organisator Meindert Nentjes spreekt van ‘een vliegende start’. De Armed Battle krijgt zeker een vervolg.

Het eerste grote, internationale armworsteltoernooi op Urk trekt meer dan honderd armworstelaars, onder wie veel Europese toppers. Zij komen zaterdagochtend allemaal naar ’t Jeugd, een van de locaties van jeugdwerk op het voormalige eiland. De weigh-in in de ochtenduren is een feest van herkenning voor Meindert Nentjes en Erik Kurvink, de drijvende krachten achter het toernooi. Zij kennen veel armworstelaars van andere toernooien in Europa.

Onderbroek aanhouden

Of het bloot moet, vraagt een Belgische deelnemer aan Nentjes, die het gewicht van de worstelaars noteert, de indeling in categorieën regelt en last but not least het inschrijfgeld à 20 euro per persoon  voor zijn rekening neemt. ‘Dat is aan jezelf’, zegt Nentjes, ‘als je je onderbroek maar aanhoudt.’ Duits is een veelgehoorde taal. ‘Wie geht’s? Ja, alles gut!’ En het Engels is natuurlijk ook favoriet. Ja, het is echt een internationaal toernooi. Erik Kurvink is jaloers op zijn tegenstanders uit Kazachstan, hofleverancier van internationale toppers. Tussen de oren zit het wel goed, maar de eerlijkheid gebiedt de Emmeloorder te zeggen dat hij weinig kans maakt tegen de Kazachen. ‘Het niveau is kneiterhoog. Er lopen hier vijf WAF-wereldkampioenen rond.’ Vlak ook de kracht van al die Duitsers, Roemenen, Fransen, Belgen en andere Europeanen niet uit. Maar de toppers, dat zijn de Kazachen. ‘Echte profs’, zegt Kurvink.

Lokale toppers

Het toernooi verloopt ’s middags vlekkeloos. De partijen worden in een vlot tempo afgewerkt. Meindert Nentjes besluit zelf toch niet mee te doen, hij is te druk met de organisatie. De Nederlanders leggen het af tegen het geweld uit Oost-Europa, maar dat is geen schande. De lokale toppers bereiden zich op elk toernooi goed voor, proberen op het juiste moment te pieken. Maar: ‘De Kazachen krijgen alles betaald. Armworstelen is hun leven’, weet Erik Kurvink. ‘Het ging perfect. Het was een hele mooie dag’, zegt Meindert Nentjes na afloop. ‘We zijn heel blij met dit succes.’ Iedereen was heel positief over het toernooi en dat smaakt natuurlijk naar meer. Nentjes is vast van plan om volgend jaar weer een groot armworsteltoernooi te organiseren. ‘Dan maken we het toernooi nog groter. En we willen naar een betere locatie. Veel buitenlanders logeerden in ’t Voorhuys, dus dat is een mooie optie voor volgend jaar.’ Harry de Ridder