Bant wil haast met gebouwen

BANT - Bant is teleurgesteld dat het dorp in het zogenoemde Uitvoeringsprogramma Voorzien in Vastgoed voorlopig niet aan de beurt is. Dat meldde inwoner Meijaard maandagavond in de commissie Samenlevingszaken. Hij zit in een werkgroep die werkt aan het behoud van voorzieningen in het dorp.

Volgens die groep van inwoners is daarvoor het samengaan van accommodaties nodig, waaronder de twee scholen, het multifunctioneel centrum en de gymzaal. ‘Een oude gymzaal zonder horeca is niet aantrekkelijk, een strijd tussen scholen hoeft niet meer en het multifunctioneel centrum is nu noodlijdend’, schetste Meijaard. Ook met de sport in het dorp gaat het slecht: de animo voor tennis en gymnastiek is gedoofd en de voetbalvereniging heeft het moeilijk.

Meijaard pleit daarom voor haast: in de collegeplannen met het gemeentelijk vastgoed komt Bant nu voor in fase drie, terwijl het dorp liever naar één wil. Veel partijen zijn positief over de plannen van de dorpsbewoners, maar wijzen er op dat die nog niet rond zijn. Betrokken organisaties en verenigingen hebben nog geen handtekening onder een verhuizing gezet. ‘Het zou van wijsheid getuigen om te zeggen dat een snellere uitvoering niet realistisch is: hou de ijzers warm in het vuur en wacht even tot de zaak is gerijpt’, adviseert Simonse van de ChristenUnie-SGP daarom.

Hij vat daarmee min of meer de mening van de andere partijen samen. Ze wijzen erop dat Bant werkt aan een mooi plan, maar dat er nog veel moet gebeuren. Bovendien zou voorrang voor Bant betekenen dat een andere accommodatie later aan de beurt is.

In het uitvoeringsprogramma beschrijft het college de toekomst van 127 gemeentelijke gebouwen in de Noordoostpolder. Die varieert van vernieuwen tot afstoten. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld met zes scholen en het voormalige korfbalgebouw aan de Banterweg.