‘Het is de wereld op z’n kop’

EMMELOORD - ‘Het gaat in sommige gevallen om flinke bedragen’, zegt Roos Hageman uit Marknesse. De provincie rekent 2,15 euro per strekkende meter per jaar. In sommige gevallen gaat het om stroken tot 300 vierkante meter. De mensen die het aangaat zijn verrast door de maatregel van de provcincie, omdat ze al jarenlang het provinciaal groen, een strookje niemandsland tussen tuin en water, beheren. ‘Wij wonen hier nog maar pas, maar wisten niet eens dat het van de provincie was. Het stond natuurlijk wel op de kaveltekening, maar daar let je niet eens op’, vertelt Hageman.

‘Anderen beheren de strook al 22 jaar en zijn ook zeer verrast’, voegt ze er aan toe. ‘Het merkwaardige aan de zaak is dat de bewoners straks moeten betalen, maar niettemin zelf de strook moeten blijven beheren.’ Om hun ongenoegen kenbaar te maken maakten de betroffenen vorige week gebruik van het Politieke Uurtje op het gemeentehuis. ‘We willen de politiek in de gemeente laten weten dat dit ons dwarszit al is het dan een provinciaal besluit. Zij kunnen wellicht de politici op het provinciehuis ons ongenoegen kenbaar maken. Het is de provincie menens, zo blijkt uit de brief die we hebben gekregen.’

Liefst 65 gedupeerden van de maatregel gaven gehoor om naar het gemeentehuis te gaan. ‘Het is de wereld op zijn kop dat we nu moeten betalen en toch nog zelf het onderhoud moeten doen.’ Op 4 april is er een behandeling op het provinciehuis en kan de groep vijf minuten inspreken op het onderwerp.