Gezwam rond de Dam vol spektakel

Emmeloord - In HCR van Saaze in Kraggenburg wordt zaterdag 3 februari om 20.00 uur voor de 26ste keer het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam gehouden.

De organisatie is in handen van de Zotte Leeuwkes. Ook dit jaar belooft het weer een spektakel te worden met zwammers van diverse pluimage. Staande in een ton, mogen de zwammers maximaal 11 minuten het publiek vermaken met grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zij zullen onderling de strijd aangaan om te bepalen wie zich de “Flevozwammer 2018” mag noemen.

Maar bovenal staat het vermaken van het publiek voorop. Het publiek in de zaal, maar zeker ook de kijkers thuis, want dit jaar zendt Omroep Flevoland het evenement uit via internet en TV.

De titel wordt dit jaar verdedigd door Marlou Bols uit Luttelgeest. Zij was vorig jaar de allereerste deelnemer uit Luttelgeest en ook nog de eerste vrouwelijke winnaar uit de historie van het Gezwam rond de Dam. Net als vorig jaar neemt zij het op tegen haar zwager Jaap Veldhuis uit Kraggenburg.

Ook van de partij is de “oudste” Flevozwammer, Hans Veenhuis uit Emmeloord, die al zijn eerste stappen in de ton zette in 1994. Ook de ervaren krachten Guus Loman uit Rutten (Flevozwammer van 2007 en 2011) en Robert van Loenhout uit Ens zullen het publiek met hun kenmerkende humor vermaken. Als debutant wordt René Willemsen uit Emmeloord verwelkomd. Deze “droogpier” brengt na jaren zijn grootste wens in vervulling.

De jury staat dit jaar onder leiding van loco-burgemeester Wiemer Haagsma. Ook zullen onze vaste juryleden Marijke van Vilsteren en Jan Dekkers hun oordeel vellen. Beroepscomedian Hassan el Rahaui en ervaringsdeskundige Sietse Broekema maken de jury compleet.

De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel De Menaemer Feintjes en De Utlopers.