Feest voor gouden SoW-cantorij Emmeloord

Emmeloord - De Samen-op-Wegcantorij van Emmeloord viert zondag 28 januari samen met de Protestantse Gemeente Emmeloord haar 50-jarig bestaan in een feestelijke dienst om 10.30 uur in de Ontmoeting aan de Europalaan in de stad.

Een dienst met voorganger Willie Marskamp waarin zang de boventoon voert, zegt koorlid Conny Aalbersberg. Het feestelijke karakter wordt benadrukt met de medewerking van de trompettisten Jakob en Gerrit Pol, pianist Jan Draijer en organist Sjaak van Leeuwen. Het koor, dat onder leiding staat van dirigente Grietje Roozeboom uit Elburg, brengt een mix van oude, nieuwe en bekende kerkliederen. Daarnaast is er de gebruikelijke gemeentezang tijdens de dienst. De cantorij bestaat uit ruim dertig gemeenteleden die iedere dinsdagavond om 20.00 uur in de Ontmoeting onder leiding van Grietje Roozeboom geestelijke liederen zingen.   De cantorij is voortgekomen uit een fusie van het Hervormd Kerkkoor (1946) en het Gereformeerd Kerkkoor (1959). In 1968 stemden deze koren op elkaar af en met elkaar in: we gaan samen verder. Daarmee waren de zangers de eersten binnen de protestantse gemeente in Emmeloord die samen op weg gingen, het fusieproces dat leidde tot de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland. De zangeressen Eelkje Houtsma en Jannie van Bree zijn er al vanaf het eerste uur bij.
Vesper
De cantorij zingt af en toe in de erediensten en is steevast van de partij bij de vespers die in de tijd voor Pasen en Kerst gehouden worden. ‘Dan zingen we beduidend meer. We zouden wel vaker in de kerkdienst willen zingen, maar dat is ook een financieel verhaal, want de dirigent moet wel betaald worden.’ De cantorij heeft er met de komst van het Nieuwe Liedboek in 2013 veel oefenstof bij gekregen. ‘Daar staan veel onbekende liederen in, die we instuderen en met de gemeente zingen.’ De cantorij treedt alleen in de kerkdiensten op en is in die zin een puur kerkkoor. De vier stemmen alt, sopraan, bas en tenor zijn prima met elkaar in balans, zegt Aalbersberg. ‘We hebben er weer een paar mannen bij. Nu is de balans gewoon goed.’ Probleem waar het koor wel tegen aanloopt is de vergrijzing. ‘We worden samen een dagje ouder’, stelt Aalbersberg. ‘We zouden er heel graag jonge mensen bij hebben. Voor de toekomst van ons koor is dat essentieel. We horen dat hier en daar nogal eens een cantorij opgeheven wordt. Wij willen daar niet aan, we gaan voor de honderd’, klinkt het optimistisch. Mensen die belangstelling hebben om mee te zingen, kunnen op dinsdagavond langs komen of contact opnemen met Conny Aalbersberg (0527-615201)
Cees Walinga