Haken polderdekens verbindt handwerksters

ENS - De afdeling Ens van Vrouwen van Nu heeft enthousiast meegehaakt aan het project ‘grootste gehaakte deken’ voor Leeuwarden Culterele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). Uiteindelijk maakten ze drie grote dekens en werd een vaste handwerk/textielgroep opgericht.

Na een afdelingsavond over haken en breien met een modeshow, waar te zien was, wat je allemaal van de mooiste garens kan maken, is het idee geboren om met elkaar een deken te haken voor het project in Leeuwarden, vertelt Hilly Binksma-Martens, voorzitter van de afdeling Ens. Dertien vrouwen gingen vol enthousiasme aan de slag. Af en toe kwamen ze bijelkaar om elkaar de fleurigste vierkantjes te tonen, die aanelkaar gehaakt de deken vormen.

Om enige structuur aan te brengen in de stapel vierkantjes is er door enkele vrouwen op kleur gesorteerd. Binksma: ‘We hebben effen wol gekocht voor de afwerking. Mooie gekleurde blokken met daaromheen effen randen. Dat er uiteindelijk zoveel gehaakt is, dat er drie dekens van gemaakt konden worden, overtreft onze verwachtingen.’

De dekens zijn al geshowd op de afdelingsavond en in Kraggenburg zijn ze te zien geweest bij de Haakpicknick begin juni 2017, waar de fleurige caravan van het project Leeuwarden ook aanwezig was. Het heeft de groep haaksters verbinding gegeven, want ze gingen vervolgens verder met elkaar als een handwerk/ textielgroep van de afdeling Ens, een afdeling met 50 leden.

‘Eén keer per maand kwamen we samen, we stimuleerden elkaar, wisselden idééen uit, bekeken elkaars handwerken en hielpen elkaar.’ De dekens worden nu in Leeuwarden afgeleverd, zodat ze weer dichter bij het beoogde doel komen. Er worden vanuit de hele wereld dekens ingeleverd voor deze recordpoging van de grootste gehaakte deken. Het doel is om 10.000 dekens aanelkaar te haken, wat moet leiden tot een vermelding in het Guinnes Book of Records. De grootste deken wordt deze zomer in Leeuwarden gepresenteerd.