Waterloopbos bij Nieuw Initiatief

Emmeloord - Nieuw Initiatief Avond houdt zaterdag 20 januari een avond over het Waterloopbos; actievoeren, kraken en creëren in het Netl strandpaviljoen.

Van 1951 tot 1996 was het Waterloopbos de locatie van Waterloopkundig Laboratorium “De Voorst”. Met name in de planning en aanleg van de Deltawerken vervulden de watermodellen van het laboratorium een belangrijke rol. De toenemende rol van computersimulaties maakte dat het laboratorium overbodig werd. Projectontwikkelaar Welles wilde er een groot bungalowpark vestigen, maar dit werd tegengehouden door actievoerders en omwonenden, waaronder Wiemer Haagsma.

Na een jarenlange strijd kwam de mogelijkheid voor Natuurmonumenten om het bos te kopen. Een deel van de gebouwen werd gekraakt door de jongerengroep “Gewoon Doen”. De krakers wilden van de locatie een broedplaats van creativiteit en cultuur maken en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de Noordoostpolder. Martin Daniels kocht de (gekraakte) gebouwen.

Het voormalig kantoorgebouw kwam ter veiling en Daniels kocht ook dit gedeelte met de bedoeling het af te breken en er huizen voor in de plaats te bouwen. Maar dat liep anders...

Aan het woord komen: Wiemer Haagsma (actievoerder ter behoud van het Waterloopbos), Jan Akkerman (Natuurmonumenten, eigenaar Waterloopbos), Hylke Hekkenberg (kraker van het eerste uur), Martin Daniels (eigenaar kantoorgebouw waar Broedplaats LAB32 is gevestigd) en Roelina Lensen (huidig bewoonster en atelierhouder)

De avond begint om 19.00 met de Wereldse Hap, gekookt door Vrouwencentrum Noordoostpolder (€11,- p.p. op reservering via info@netl.nl. Om 20.00 uur is de inloop en om 20.15 begint het programma.