Rosetta-sonde

AFLEVERING 1155 - 115510 – 17 JANUARI

Door uitgebreid onderzoek aan de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko door de Rosetta-sonde is men te weten gekomen dat het komeetijs extreem oud is.

Ouder dan zonnestelsel

Men heeft uit isotopenverhoudingen van het edelgas xenon op de komeet kunnen bepalen dat het komeetijs grotendeels ouder is dan ons zonnestelsel. Dat betekent dat dit materiaal er al was voordat het zonnestelsel werd gevormd. Het moet al aanwezig zijn geweest in de gas- en stofwolken die later ons zonnestelsel voortbrachten. Het ijs heeft het geboorteproces van de zon en planeten overleefd en wordt nu dus in een komeet aangetroffen. Kometen bevatten een keur aan verschillende stoffen, waaronder organische stoffen en water. Men denkt ook dat kometen water hebben geleverd aan planeten als de aarde en wellicht ook Mars, die nu echter erg droog is.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 13 januari)

Zon op: 08.46 uur; onder 16.52 uur.

Maan op: 05.27 uur; onder 14.23 uur.

MAAN – Aan de ochtendhemel is onze wachter met een afnemende schijngestalte nog te zien. Op woensdag 17 januari is het om 03.17 uur Nieuwe Maan en is hij uit het gezicht verdwenen (onzichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter).

PLANETEN – In de vroege ochtenduren zijn Mercurius en Saturnus (zeer laag, zuidoosten, kort voor zonsopkomst), Jupiter (helder, hoger, zuiden) en Mars (oranje, niet helder, zuiden) te zien. Mars en Jupiter staan nog dicht bij elkaar.

Meteoren

Een lange periode zonder meteoorzwermen is aangebroken. Alleen sporadische losse meteoren zijn nog te zien. Als er weer een zwerm aankomt, zal het onderdeel ‘Meteoren’ weer verschijnen.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.