Erepenning voor Stichting Urk in Oorlogstijd

URK - Stichting Urk in Oorlogstijd heeft op de nieuwjaarsreceptie op Urk de gemeentelijke erepenning ontvangen uit handen van burgemeester Pieter van Maaren.

De stichting krijgt met de prijs erkenning voor haar bijzondere inzet om de geschiedenis van Urk in oorlogstijd levend te houden. Stichting Urk in Oorlogstijd onderzoekt de geschiedenis van Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij wil bestaande kennis uitbreiden door onderzoek en met de website urkinoorlogstijd.nl een platform zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in deze periode.

De stichting wil de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht brengen bij een breed publiek. Dit doet zij door diverse activiteiten, zoals het verzorgen van exposities, waaronder een expositie in Museum Het Oude Raadhuis, het beheren van een collectie voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de Urker oorlogsgeschiedenis en het breed toegankelijk maken van de Urker geschiedenis door middel van de website, publicaties, lezingen, de documentaire Urk in Oorlogstijd.

De stichting richt zich ook op de jeugd; door hen bewust te maken van de geschiedenis van het dorp hoopt de stichting tegelijkertijd hun historisch besef te vergroten. Het is de ambitie van Stichting Urk in Oorlogstijd door al deze activiteiten een basis te leggen om de Tweede Wereldoorlog en de impact die zij had op Urk nooit meer te vergeten. Meer informatie is te vinden op urkinoorlogstijd.nl.