Fien gaat diep voor KiKa

Rutten - De langste afstand die Fien van ’t Sant ooit heeft geschaatst, is rond de honderd kilometer. Voor KiKa gaat hij het dubbele aantal kilometers schaatsen. De teller staat al op meer dan 3000 euro.

Door Harry de Ridder De 55-jarige agrariër uit Rutten legt de lat hoog. Hij had kunnen kiezen voor een afstand van vijftig of honderd kilometer over de in Nederland beroemde Weissensee in Oostenrijk, maar Van ’t Sant kiest voor zwaar afzien. ‘Ik hoor van veel mannen met wie ik schaats, dat ik een technisch goede rijder ben. Op een tocht van tweehonderd kilometer heb je daar denk ik niet zoveel aan. Je kunt op zo’n afstand niet de hele tijd diep zitten, je zal soms ook moeten staan. Het wordt gewoon hakken.’ KiKa (Kinderen Kankervrij) streeft naar 95 procent genezing van alle kinderen met kanker. Elke week krijgen tien kinderen in Nederland de diagnose kanker. Van hen redt 25 procent het niet. Alle specialisten zijn ervan overtuigd dat er nog veel winst geboekt kan worden. Om die belangrijke winst te boeken, is nog veel onderzoek nodig. Om zorg en onderzoek om dit terrein te bundelen wordt in Utrecht hard gewerkt aan de bouw van het Prinses Máxima Centrum, dat dit jaar wordt geopend.

Aardappels

Op dit moment hebben deelnemers aan het schaatsevenement in Oostenrijk al bijna 250.000 euro bij elkaar geharkt. Fien van ’t Sant heeft al 3045 euro verzameld door actief te zijn op de social media en aardappels te verkopen bij de Jumbo en Poiesz in Lemmer met de slogan ‘Courage voor Kika’. Een lekkere aardappel volgens ingewijden. De verkoop van de zakken piepers van tien kilo (€ 6,99) loopt in ieder geval gesmeerd. Van ’t Sant: ‘We hebben al een paar honderd zakken verkocht.’ De tochten op de Weissensee waren voor komend weekend gepland, maar slecht weer heeft roet in het eten gegooid. De sponsortochten zijn verdaagd naar 16-20 februari. ‘Te weinig ijsaangroei, teveel sneeuw: het was niet veilig genoeg’, zegt Fien van ’t Sant. Niet zo erg, want dan kan hij de komende weken nog lekker veel trainingskilometers maken, in Thialf en op Flevonice. Nog een voordeel: ‘Kan ie verder gaan met aardappels sorteren’, zegt zijn vrouw Irene lachend. Fien van ’t Sant heeft hoe dan ook een prachtig evenement in het vooruitzicht. De akkerbouwer kijkt uit naar alles dat om het evenement heen hangt: het verblijf, sightseeing, begeleiding van voormalige toppers Renate Groenewold en Ben van der Burg, de briefing voorafgaand aan de tocht, fotoshoots. Van ’t Sant is de enige deelnemer uit de hele Noordoostpolder. Hij kwam op het idee om mee te doen door dorpsgenoot Dries Schra, die vorig jaar van de partij was.

Goed doel

Zijn hobby (schaatsen) koppelen aan een goed doel (bouw Europees onderzoekscentrum) gaf voor Fien van ’t Sant de doorslag om het Oostenrijkse avontuur aan te gaan. Dat hij via KiKa ook kennis vergaart voor zijn eigen goede doel (Orchid Garden Nepal) is een mooie bijvangst. ‘De tochten op de Weissensee worden georganiseerd door Emolife. Dat is een geoliede machine.’ Dat zou hij zelf ook moeten zijn eind februari. ‘Ik heb heel veel geleerd en leer nog iedere dag bij.’ De uitdaging is groot, maar Fien van ’t Sant heeft er zin in en gaat uit van een goede afloop. ‘Ik moet zorgen in een flow te raken. En het zijn rondjes van tien kilometer, waar veel enthousiaste mensen bij zijn. Daar krijgt je energie van. Zij slepen je er wel doorheen.’ Waar Van ’t Sant ook energie van krijgt: donateurs, die hun steentje bijdragen. Dat kan nog in ieder geval tot eind januari. Het zou prachtig zijn als Fien van ’t Sant de 5000 euro haalt. www.schaatsvoorkika.nl/fien-van- t-sant