Backland trots op album

EMMELOORD - oetsenist Jelle Dittmar is met 23 jaar de nestor van de nog maar drie jaar oude band, waarvan het jongste lid 18 jaar is. Zangeres Nynke Dittmar, gitarist Harmen Verheij, bassist Kaylee Meinders en drummer Guido Mulder delen met Jelle de passie voor electropop, waarbij de synthesizer centraal staat. Ze vonden elkaar bij het Cultuurbedrijf in Emmeloord en stijgen boven zichzelf uit dankzij de coaching van gitaardocent Piet Hein Appelo van Cultuurbedrijf Noordoostpolder.

Aan het zeven nummers tellende album Buried Feelings werd een jaar gewerkt. Overigens wel het drukke jaar waarin Backland succesvol meewerkte aan The Pirates of Penzance van muziektheatervereniging La Mascotte uit Emmeloord en enkele leden hun eindexamen deden. Driemaal speelde Backland in een uitverkocht Theater ‘t Voorhuys. En uitverkocht was het ook in de Klos waar ze eind november hun ‘kindje’ ten doop hielden tijdens de voorronde van de bandcompetitie Flavourland.

Al na hun eerste optreden op Flavourland, een jaar eerder, wilden de bandleden met een eigen album aan de slag. Dankzij het winnen van de Battle Of The Bands 2016 tijdens de jaarlijkse Popnight van het Cultuurbedrijf, konden ze hun album opnemen met de gewonnen studio tijd. ‘We hebben in het verleden ook wel covers gespeeld, maar we wilden liever onze eigen muziek maken, waar we ons ei in kwijt kunnen. Die prijs was een geweldige stimulans.’ Enthousiast werd gewerkt aan het album. ‘Iemand komt met een idee en dan werken we dat uit. We improviseren en behouden het beste. Ook schrijf ik wel muziek in mijn studio’, vertelt Jelle.

Jelle heeft het album gemixt en gemasterd. ‘Allemaal geleerd tijdens de lessen studiotechniek bij het Cultuurbedrijf’, zegt de toetsenist. Op het album wijkt de band niet af van haar identiteit. ‘Nee alle nummers vallen onder de noemer van electropop.’ Met het album dat te beluisteren is via Spotify, Itunes, Google Play en Deezer wil de band ook de boer op. ‘We willen wat meer optredens’, klinkt het als een open aanbod. Backland staat al wel geprogrammeerd op het Oordfestival deze zomer. ‘En er zijn nog wel een paar optredens, maar we zouden graag op meer podia staan.’