Westerstorm trekt over polder

Emmeloord -   De storm die afgelopen nacht met felle buien over Nederland trok, houdt ook vandaag aan. Tussen 13.00 en 15.00 uur vanmiddag is de storm op zijn piek. 

In Vlissingen werd vannacht een extreem zware windstoot van 141 km/uur gemeten, dat is windkracht 11. Er vallen vandaag overdag opnieuw enkele stevige buien. De meeste buien trekken over de noordelijke helft van het land. Zo zwaar als afgelopen nacht zijn de buien niet, maar ze kunnen in het hele land gepaard gaan met windstoten van 75-100 km/uur. Aan zee en rondom het IJsselmeer zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk van 90-110 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied zijn zelfs windstoten mogelijk van 100-120 km/uur. Ook buiten de buien om treden in de kustgebieden felle windstoten op.
Kans op stormschade
Langs de hele kustlijn en rondom het IJsselmeer kan stormschade ontstaan door zeer zware windstoten. Denk hierbij aan schade aan gebouwen en bomen die omwaaien. In het binnenland zijn de windstoten net iets minder zwaar, maar ook hier kan schade aan de natuur ontstaan. In het binnenland is het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten groter dan aan de kust. Juist het uithalen van de wind richt vaak veel schade aan.
Grootste hinder op wegen van noord naar zuid
De meteorologen van Weeronline waarschuwen om vanochtend en begin van de middag in de kustgebieden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg.
bron: weeronline