‘Ik wil verhalen vertellen’

EMMELOORD - e docent van MBO Friese Poort loopt dit schooljaar een dagdeel per week een praktijkstage bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. ‘Ik wil mijn studenten graag enthousiast maken voor de ouderenzorg.

Daarvoor is het belangrijk dat ik verhalen kan vertellen. Verhalen uit de praktijk,’ vertelt ze enthousiast. Ida geeft les aan MBO-studenten van de studierichting maatschappelijke zorg. ‘Slechts een klein deel van de studenten kiest uiteindelijk voor de ouderenzorg en dit is jammer. Dit is jammer omdat er juist veel vraag is naar goede verzorgenden en verpleegkundigen. Bovendien wordt het werk onderschat. Werken in een verpleeghuis, in de thuiszorg of op de dagbehandeling is boeiend en allesbehalve saai.’

In september en oktober liep Ida stage in ’t Kompas op Urk. ‘Wat wordt daar hard gewerkt! Desondanks hebben de verpleegkundigen en verzorgenden oog voor detail. Alles draait er om respect en het geven van liefdevolle zorg’, ervaart ze. Ze hielp collega’s met wassen en aankleden, speelde vier op een rij en hielp mensen met eten. ‘Ik genoot.

Het zit hem in de kleine dingen; een lach van iemand die het goede antwoord weet op een raadseltje, een gesprek over vroeger en gewoon door er te zijn. Ik vind het bewonderingswaardig hoe creatief veel zorgmedewerkers zijn. Ze verplaatsen zich echt in de bewoners. Bijvoorbeeld wanneer een mevrouw niet naar bed wil omdat ze een bezoekje verwacht van haar ouders. Of een medewerker van de zorggroep die feilloos aanvoelt hoe ze met iemand (in een dialect) kan communiceren.’

Na een aantal weken te hebben meegelopen in ’t Kompas, liep Ida de afgelopen tijd stage bij de dagbehandeling voor mensen met dementie, jonge mensen met dementie en mensen met lichamelijke klachten van Talma Hof. Begin dit jaar hoopt de docent werkervaring op te doen op de andere afdelingen binnen de Zorggroep.

Na afloop van haar stageochtend, -middag of -avond maakt Ida altijd aantekeningen. ‘Ik zie, hoor en voel zoveel dat ik vaak na drie pagina’s nog niet uitgeschreven ben’, lacht ze. De praktijkstage werkt.

‘Naast het feit dat het een waardevolle ervaring is voor mezelf, ben ik nu in staat de theorie nog tastbaarder te maken voor mijn studenten. Ik kan over mijn ervaringen vertellen en ben up to date. Wat ook leuk is om ervaringen uit te wisselen met bijvoorbeeld derdejaars studenten. Hoe kijken zij tegen ontwikkelingen aan? Hoe zouden zij reageren in bepaalde situaties? Werken met ouderen is zwaar, maar ook ontzettend uitdagend en veelzijdig. Dit wil ik mijn studenten graag meegeven’, besluit ze.