Rode Dwerg

AFLEVERING 1153 - 115327 DECEMBER – 3 JANUARI

Sterrenkundigen hebben een reuzenplaneet bij een dwergster ontdekt die in verhouding tot zijn moederster heel erg groot is. De planeet heeft de aanduiding NGTS-1b.

De moederster is een rode dwergster die half zo groot is als de zon. De gevonden gasplaneet heeft een diameter van 20 procent van die van de moederster en is iets minder zwaar dan Jupiter. De exoplaneet is ontdekt met behulp van een groep kleinere telescopen op de Paranal-sterrenwacht in Noord-Chili.

De planeet draait dicht om zijn moederster op slechts 4,5 miljoen kilometer afstand. De temperatuur aan de dagzijde van de planeet bedraagt naar schatting 530 graden Celsius. Rond een jonge dwergster is gewoonlijk te weinig materiaal voorhanden om zo’n grote planeet op te leveren. Men denkt dat het hier een dubbelster betreft, waarbij één van de leden niet is ontbrand.

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 30 december) Zon op: 08.49 uur; onder 16.30 uur.

Maan op: 14.42 uur; onder 06.25 uur (zondag).

MAAN

Deze week staat onze wachter hoog aan de hemel. De schijngestalte groeit verder aan. Op dinsdag 2 januari 2018 is het om 03.24 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Tweelingen).

PLANETEN

In de vroege ochtenduren zijn Mercurius (zeer laag), Jupiter (helder, hoger) en Mars (oranje, niet helder) in het zuidoosten tot zuiden te zien. Jupiter en Mars staan al dicht bij elkaar. Komende week zullen ze zeer dicht bij elkaar aan de hemel staan.

De Ursiden zijn net vertrokken, maar een nieuwe en rijke zwerm begint zijn activiteit. De Boötiden zijn te zien van 28 december tot en met 12 januari. Op de avond van 3 januari (rond 21.00 uur) is de activiteit maximaal: 120 meteoren per uur.

Met 41 kilometer per seconde zijn ze gemiddeld snel. Het maximum is kortdurend. Ze komen uit de richting van sterrenbeeld Boötes (Berenhoeder), rond dit tijdstip laag in het noorden. Helaas stoort het maanlicht. ‘s Ochtends vroeg staat het sterrenbeeld hoger in het noordoosten/ oosten.