Jeugdkerstnacht ‘Joy to the world’

EMMELOORD - ‘Een jeugdkerstnachtdienst waarin we ons verbonden voelen met Christenen wereldwijd’. Dat is de uitleg van de titel en tevens het thema van de jeugdkerstnachtdienst ‘Joy to the world’, die de Raad van Kerken houdt op kerstavond 24 december vanaf 22.00 uur in de Nieuw Jeruzalemkerk te Emmeloord.

Leonie van den Berg is deel van de werkgroep die de nachtdienst organiseert. ‘We gaan internationaal kerstvieren met alles wat daarbij hoort’, vertelt ze. ‘We willen een vrolijk verhaal brengen over geboorte van een bijzonder kind, maar daarbij realiseren we ons dat er ook jongeren zijn die in oorlogsgebieden leven en dat er gebieden in de wereld zijn waar christenen vervolgd worden. Maar we vragen ons bijvoorbeeld ook af hoe het is om kerst te vieren onder de palmbomen in Hawaii.’ Allerlei kersttradities uit andere landen komen aan bod tijdens deze jeugdkerstnachtdienst, met anderstalige kerstliedjes, Venezolaanse kerstrituelen en Poolse zegenwensen.

De jeugdkerstnachtdienst is bedoeld voor jongeren vanaf twaalf jaar, die naar de middelbare school gaan, maar ook ouderen zijn van harte welkom. ‘We merken dat ook de minder traditionele christen, de twintig- en dertigplusser dit soort diensten erg waardeert. Zij zijn dan ook van harte welkom bij onze dienst’, vertelt Leonie. Dominee Bram Hofland gaat voor in de dienst, die ongeveer een uur duurt. ‘We hebben een strak programma met veel muziek en een echte band.’ vertelt Leonie. ‘We willen de kerstgedachte delen met een programma dat vlot, fris, divers en boeiend is. We willen iets positiefs uitstralen en daarmee hopen we de bezoekers te inspireren om vaker een kerkdienst bij te komen wonen.’

De collecte is voor World Vision, die Syrische kinderen wil ondersteunen die kerst vieren in een vluchtelingenkamp.

www.raadvankerkenemmeloord.nl