Boodschapper

AFLEVERING 1152 - 115220 – 27 DECEMBER

De interstellaire planetoïde die enige weken geleden besproken is, heeft nu een definitieve naam gekregen. Het object is de eerste in zijn soort.

Het interstellaire hemellichaam had eerst de code A/2017 U1 (A staat voor Asteroid = planetoïde). Later is de code gewijzigd in 1I/2017 U1 (I = Interstellair, een nieuwe categorie, de 1: eerste hemellichaam van dit soort). De ontdekkers hebben de interstellaire bezoeker ook een echte naam gegeven: `Oumuamua (met accent). Het is een Hawaiiaans woord en betekent ‘boodschapper’ of ‘verkenner’. Het object volgt een hyperbolische baan door ons zonnestelsel en zal voor altijd weer in de diepe interstellaire ruimte verdwijnen.

Op 21 december begint om 17.28 uur de astronomische winter op het noordelijk halfrond. De zon heeft dan zijn zuidelijkste punt aan de hemel bereikt. Na deze dag zal de zon elke dag ietsje hoger komen en worden de dagen weer langer.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 23 december)

Zon op: 08.48 uur; onder 16.25 uur.

Maan op: 11.44 uur; onder 21.44 uur.

MAAN – Deze week verschijnt onze wachter aan de zuidwestelijke avondhemel. De schijngestalte groeit weer aan. Op dinsdag 26 december komt de maan om 10.20 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen). Dan is de maan nog ver onder de horizon, kijk ‘s avonds.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren zijn Mercurius (zeer laag), Jupiter (helder) en Mars (oranje, niet helder, hoger) in het zuidoosten tot zuiden te zien.

De Geminiden zijn voorbij, maar een andere kleine zwerm, de Ursiden maakt zijn opwachting. Op 22 december is deze maximaal actief met ongeveer 10 meteoren per uur. De meteoren lijken uit de richting van sterrenbeeld Kleine Beer te komen; in het noorden nabij de Poolster. Op 26 december is deze zwerm weer voorbij.

rpelings@hotmail.com.