Speciaalhuis Deliforma krijgt een nieuwe eigenaar

Emmeloord -  Op 1 januari dragen Henk en Hanny Dekker Speciaalhuis Deliforma over aan Frank en Yanet Luikink, eigenaren van Zenith Natuurvoeding in Lelystad.

Bijna veertig jaar waren Henk en Hanny de enthousiaste eigenaren van Speciaalhuis Deliforma, maar in verband met hun leeftijd hebben zij deze zomer besloten om hun winkel aan de Lange Nering 134 te Emmeloord, te verkopen. Hoewel zij altijd het plan hebben gehad om tot hun zeventigste door te gaan, was het voor hen, na gebeden te hebben om wat Gods plan met hun leven was, al snel duidelijk, dat het moment om te stoppen nu was aangebroken. Begin volgend jaar hopen zij allebei de 69-jarige leeftijd te bereiken en te gaan genieten van meer dingen samen doen. Museumbezoek, hotelovernachtingen, fietstochten maken, en voor Henk het hardlopen, behoren tot de mogelijkheden, waar zij de komende tijd van hopen te gaan te genieten.

Middenstand

Henk is als kleine jongen al vertrouwd geraakt met het leven van een middenstander. Toen zijn vader de kruidenierswinkel overnam van zijn werkgever, verhuisde het gezin Dekker naar de woning boven de winkel op nummer 17 in de Lange Nering. Henk werd al snel ingezet voor het sorteren van statiegeldpotjes (destijds gold er statiegeld op vrijwel alle glazen verpakkingen) en later onder andere voor het bezorgen van de bestellingen. Van lieverlee nam hij steeds meer taken over van zijn vader en toen deze met klachten rond zijn gezondheid te maken kreeg, werd de militaire diensttijd van Henk daarvoor afgebroken. Dat een goed contact met de klanten heel belangrijk was, werd hem al snel duidelijk en dat is altijd zo gebleven. Meerdere diploma’s werden door hem behaald, zoals het middenstandsdiploma en het diploma zelfstandig ondernemer, maar ook voor zuivel, groenten en fruit, en delicatessen. Daarnaast zijn de papieren voor supermarktmanager en het vakdiploma drogist in zijn bezit. Ook liet hij zich bijscholen op het gebied van geneesmiddelen, vitamines en mineralen, door het volgen van cursussen.

Speciaalhuis

In 1972 trouwde hij met Hanny van Hezel, een kleuterjuf, die hij leerde kennen via de kerk, maar ook als zaterdag- en vakantiehulp in de winkel. Dat Hanny ook was geïnteresseerd in de winkel, bleek, toen ook zij aan de studie ging voor het kruideniersvakdiploma, het diploma zelfstandig ondernemer, supermarktmanager en het vakdiploma drogist. Zes jaar na het trouwen werd de winkel overgenomen van vader en moeder Dekker. Het assortiment in de kruidenierswinkel was ondertussen uitgebreid met een notenbar en de verkoop van homeopathische en fytotherapeutische geneesmiddelen, vitamines en mineralen. Door de opkomst van diverse supermarkten bleek al snel dat het niet langer rendabel was om de winkel op deze voet voort te zetten. Het pand op nummer 17 werd verkocht en op nummer 134 werd de zaak voortgezet als Speciaalhuis in reformartikelen en delicatessen; de notenbar verhuisde eveneens mee. Na enige jaren werd ervoor gekozen de delicatessen uit het assortiment te verwijderen en de keuze in reformartikelen en vitamines uit te breiden. Toen de toenmalige Polderhof werd dichtgebouwd, was ook intern een verbouwing noodzakelijk. Het interieur kreeg meteen een nieuwe, frisse uitstraling. In de loop der jaren werden de klanten met veel plezier bediend door Henk en Hanny, met in het begin ook  moeder Dekker; later waren Aukje, Heidi, Simone en dochter Juanita en als weekendhulpen onder meer de kinderen Iwan, Christel en Matthijs, de naaste medewerkers. Het was voor Hanny om gezondheidsredenen op een gegeven moment niet meer mogelijk om op vaste tijden in de winkel te staan. Gelukkig kon zij door het verzorgen van de administratie, het maken van theeboeketten en andere taken wel altijd betrokken blijven bij hun Speciaalhuis. Henk stond jaar in, jaar uit, iedere morgen vroeg op om op zijn fiets naar de winkel te gaan; het werken daar beschouwde hij tevens als een mooie hobby.

Afscheidsreceptie

Nu komt aan dit alles voor hen beiden een eind. De goede en vaak persoonlijke contacten met de klanten zullen zeker worden gemist. Om de vaste klanten de gelegenheid te geven om afscheid te nemen, is er tijdens een receptie op 30 december de gelegenheid hen de hand te geven. Eveneens is er dan de mogelijkheid afscheid te nemen van Simone en Juanita, die dan tegelijkertijd hun loopbaan bij Speciaalhuis Deliforma beëindigen. Bovendien is er gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe eigenaar, die de winkel vanaf 2 januari 2018 in de huidige vorm zal voortzetten. De receptie wordt gehouden van 13.30 uur – 15.30 uur in het voormalig pand van speelgoedwinkel Intertoys, Lange Nering 142. In verband met de voorbereidingen is opgave gewenst; dit kan door het invullen van de lijst in de winkel, of door een mail te zenden naar deliforma@planet.nl