Damtoppers naar Wapen van Ens

ENS - Afgelopen weken kregen talenten les van een internationaal grootmeester en volgend jaar organiseren IJsbrand Haven en consorten een groot toernooi in Ens.

Van 18 t/m 24 juni 2018 is het Wapen van Ens voor damliefhebbers de place to be. Ruim honderd dammers uit de hele wereld komen dan naar de Noordoostpolder. De nationale top, internationale toppers en volslagen onbekende dammers geven acte de présence. Het is een open toernooi, in principe mag iedereen meedoen. In het Wapen van Ens zullen elke dag meer dan vijftig partijen worden gespeeld. Alle deelnemers spelen tien partijen volgens het zogenaamde Zwitsers systeem. In elke ronde worden spelers met (ongeveer) hetzelfde aantal punten tegen elkaar ingedeeld. Hierdoor worden in het verloop van het toernooi de sterkere spelers tegen elkaar ingedeeld evenals de zwakkere.

Naar Salou

Bart Jonker en IJsbrand Haven, de drijvende krachten achter Aanzet, hebben zelf ook dergelijke toernooien in het buitenland gespeeld. Zo hebben ze meegedaan in Praag en gaan ze in mei volgend jaar naar Salou om hun krachten met internationale dammers te meten. Ondertussen gaan andere damactiviteiten ook gewoon door. Zo heeft internationaal meester Paul Oudshoorn uit Amsterdam voor vier damtalentjes uit de polder vier weken lang een damclinic van een uur verzorgd. Oudshoorn, meerdere malen analist bij grote toernooien die door Aanzet zijn georganiseerd, probeerde de talenten met name de fijne kneepjes van het positiespel bij te brengen. De zusjes Chevonne (12) en Louette (8) Barkel uit Marknesse en de broertjes Daniël (10) en Matheo (8) Boxum uit Emmeloord zijn na vier uur damonderricht weer een stuk wijzer. De zusjes kregen het dammen mee van hun moeder, de Boxums kregen dammen met de paplepel ingegoten door vader Alex.

Inzicht krijgen

Chevonne vindt, dat ze zeker heeft bijgeleerd. ‘Welke zetten zijn mogelijk en wat kun je beter wel of niet doen bijvoorbeeld. Het moeilijkste? Inzicht krijgen!’ Vanzelfsprekend is ze van de partij bij het traditionele schooldammen in de kerstvakantie, ook door Aanzet georganiseerd. Dat zal Oudshoorn deugd doen. De Amsterdammer is een warm pleitbezorger van het dammen. ‘Ik geloof wel dat ze het leuk vonden’, zegt Oudshoorn over zijn clinics. Hij raadt iedereen aan te gaan dammen. ‘Het is een formidabele manier om verschillende manieren van denken te oefenen. En dammen is karaktervormend. Het is een eerlijke sport. Als kinderen vroeg met dammen beginnen, hebben ze daar hun hele leven wat aan.’ Harry de Ridder