Max Soccer nog niet aan max

Emmeloord -   Meteen maar even een misverstand uit de weg ruimen. ‘De rode draad is voetbal, klopt, maar we zijn multifunctioneel’, zegt Arno Witteveen, een van de eigenaren van Max Soccer. 

Het bedrijf van Witteveen en zakenpartner Hans Grovenstein, gevestigd in een pand van Agrifirm aan de Industrieweg in Emmeloord, werkt met een totaalconcept. In gewone taal: je kunt er van alles doen, van voetbal tot een kinderfeestje en van hockey tot ouderensport. Geen luxe, maar noodzaak. Arno Witteveen: ‘Met alleen voetbal is het niet winstgevend te maken.’ Het is vrijdagmiddag gezellig druk in de hal. Brugpiepers van het Zuyderzee Lyceum spelen een potje voetbal, terwijl Wouter van der Velde de jongetjes die de Max Soccer Voetbalschool volgen de fijne kneepjes van het voetbal probeert bij te brengen. De hele hal ademt voetbal. Als je naar binnen stapt, staren Zlatan, Pelé, Maradona en Ronaldo je vanaf een levensgrote poster aan. Binnen is oranje de kleur; Sneijder, Bergkamp, Van Basten en Cruijff zijn prominent aanwezig.

Het is aanpoten

Witteveen is, terugkijkend op het eerste half jaar, tevreden over de ontwikkelingen, maar voegt er wel aan toe dat het aanpoten is. ‘De afgelopen maanden waren heel intensief. Je verkijkt je er toch op. Ik had liever gehad, dat het allemaal wat sneller was gegaan.’ Het is best koud in de hal. Er moet nog verwarming komen en ook worden nog douches gebouwd. De officiële opening staat voor half januari gepland. In de avonduren loopt het gesmeerd, maar het is de kunst om ook tijdens daluren, overdag door de week, mensen binnen te hebben. Dat is nodig om meer omzet te genereren. Dus richt Max Soccer zich ook op zestigplussers, wordt een bedrijvencompetitie van de grond getild en is er contact met zorgorganisatie Triade. ‘Daar liggen kansen’, weet Witteveen. Sport en spel voor iedereen, is het idee. ‘We hebben alles in huis voor bedrijfs- en kinderfeestjes.’ In de kerstvakantie zit Max Soccer vol met voetbaltoernooien voor de jeugd. En de voetballers komen echt niet alleen uit de polder. Het FIFA18-toernooi voor duo’s is ook populair. Dani Visser, E-sporter uit Emmeloord uit de topcategorie, en Niels Krist, E-sporter van SC Heerenveen, deden zondag ook mee. Max Soccer en SC Emmeloord starten zelfs een E-sport competitie. Iedereen kan lid worden. De beste spelers zullen onder begeleiding mee gaan doen aan (inter)nationale toernooien.

Gillende meisjes

Kenneth Olaer is de regelneef van Max Soccer. Hij zorgt dat alle evenementen gesmeerd lopen. Olaer is er 25 uur per week zoet mee. Het bevalt de Emmeloorder uitstekend. ‘Ik ben een van de gelukkigen,  die van zijn hobby z’n werk heeft gemaakt.’ Wouter van der Velde heeft hem nodig bij de voetbaltraining volgens de VTON-methode en dus schiet Olaer te hulp. Zo gaat dat. De factory is bezet door gillende meisjes en joelende jongens en dus moet de academy even wijken. Wouter van der Velde traint op vrijdagmiddag de eerste groep jongens, die training krijgen volgens het VTON-principe, wat staat voor voetbaltechnische ontwikkeling. Ook voor Van der Velde geldt, dat het af en toe pionieren is. ‘Het is nog zoeken. Ik heb het liefst dat nieuwe spelers meteen bij de eerste training aanhaken.’ Acht trainingen vormen een afgeronde reeks. ‘Als ze maar een paar lessen volgen ben ik ze daarna kwijt. Ik wil ze natuurlijk graag wat leren. Ja, het is super om te doen.’ Harry de Ridder