Zon niet bij start zonnedak

EMMELOORD - ‘Het zonnetje had er wel bij mogen schijnen’, laat Judo Bakker van de EnergiePioniers doorschemeren op de donkere zaterdagochtend. Hij legt uit dat sneeuw op zonnepanelen overigens geen probleem is. ‘Als er maar zonlicht op schijnt, want sneeuw laat wel licht door.’ De postcoderoos op de bibliotheek was in een mum van tijd vergeven aan 22 belangstellenden die 200 panelen afnemen. De andere 200 panelen op het dak wekken energie op voor de bibliotheek zelf.

De EnergiePioniers zijn al weer met een volgend dak in Emmeloord voor een postcoderoos in onderhandeling met een bedrijf. ‘We hopen daar begin volgend jaar meer over te kunnen melden.’ Het gemeenschappelijke zonnepanelendak op de bieb is de tweede postcoderoos in de gemeente, na de primeur in Marknesse. In Nagele is een dorpsinitiatief van start en ook elders in de polderdorpen worden verkenningen over deze vorm van energiecoöperaties overwogen.

Een project van EnergiePioniers dat begin 2018 zeker van start gaat is het adviseren van mensen met een kleine beurs die hoge energiekosten hebben. ‘De energiecoach gaat daar mee aan de slag. In eerste instantie is het een proef met twintig deelnemers. Als het aanslaat gaan we dat verder uitbouwen’, vertelt Bakker. Het mes snijdt bij dit project aan twee kanten. De mensen waarvan velen in een bijstandssituatie zitten krijgen minder energiekosten, waardoor ze meer te besteden krijgen en het milieu is gebaat bij minder uitstoot.