Mecanoo ontwerpt ‘t Schokkererf Nagele

NAGELE - Top architectenbureau Mecanoo uit Delft ontwerpt ‘t Schokkererf in Nagele.

Nagele staat bekend om de bijzondere architectuur. Het behouden én gebruik maken van de architectonische inzichten van toen, was voor Makelaardij Schokland een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van ’t Schokkererf. Mecanoo architecten ging deze uitdaging aan en heeft een hedendaags modern complex ontworpen met 14 koopappartementen en op de begane grond 800m2 aan commerciële ruimte voor huur of koop.

Mecanoo architecten ontwierp onder meer de bibliotheek in Manhattan, de campus in Delft, het statige Nemadeamum in Seoul en het Hilton hotel bij Schiphol. Een van de voorbeelden die de bijzondere architectuur van Nagele kenmerkt zijn de portalen. Het markeren van een entree met portalen hoort bij Nagele. Daarom heeft Mecanoo architecten ervoor gekozen om ook ’t Schokkererf te voorzien van een portaal. De unieke stijl blijft zo bewaard. Lange rechte lijnen horen bij het dorp en de uitstaling van de Noordoostpolder. De boomrijen, kanalen, rijen woningen en tuinmuren zijn in een rechte lijn neergezet. Hier gaat rust en eenheid vanuit. Daarom zijn er in ’t Schokkererf geen galerijen zichtbaar, de lange rechte lijnen worden dus niet onderbroken.

Op de woonverdieping verbindt de binnenstraat de appartementen.

De woningen zijn gegroepeerd in een hofje, net als de opzet van Nagele zelf. Elk appartement op de eerste etage heeft een ruime patio. De ruimte boven en onder de patio’s zijn onbebouwd. Op de tweede verdieping is elk appartement voorzien van een balkon. De verbinding tussen de groene omgeving en de woonlaag is essentieel en kenmerkend.

Het autovrije principe van weleer blijft bewaard, de parkeerplaatsen voor bewoners van de appartementen bevinden zich op het eigen perceel en zo worden auto’s geweerd uit de publieke ruimte. De keuze voor grasparkeerplaatsen zorgen voor een groene beleving.