‘Ik zag zijn broek en mijn mond viel open’

EMMELOORD - Lilly Jansen uit Kraggenburg vertelt vrijdag 8 december bij de Read Shop Marsman in Emmeloord over ‘En alles wordt anders… leven met vasculaire dementie’.

“Wanneer ik begon te beseffen dat er absoluut iets mis was? Op het moment dat mijn man buiten op straat op mij stond te wachten en zijn rechter broekspijp van boven tot onder nat was. Wij waren samen in de boekhandel geweest. Ik was net aan het afrekenen toen Theo zachtjes tegen mij zei dat hij naar de wc moest: ‘Als jij alvast naar de auto loopt, haal ik jou wel in.’ Hij liep de deur uit en even later ging ook ik naar buiten. Theo stond nog voor de winkel. ‘Waarom loop je niet door, is er iets aan de hand?’ Toen zag ik zijn broek en mijn mond viel open.

Achteraf had het ook niet uitgemaakt of wij wel of niet bij de auto waren geweest, Theo kon zijn urine niet meer ophouden. Dit moment is mij bijgebleven als iets onherroepelijks. Wij zijn naar de Welkoop gereden, hebben daar een werkbroek gekocht en de natte broek verruild voor de nieuwe aankoop. ‘Probleem opgelost.’ Tenminste, zo dacht ik toen.’

Dit is het begin van het boek En alles wordt anders… leven met vasculaire dementie geschreven door Lilly Jansen uit Kraggenburg. Een jaar geleden begon zij de lotgevallen van haar man Theo Leijnse op te schrijven. Niet zo zeer om alles te verwerken, maar om het zinvol te maken. “Ik heb de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden wat het betekent wanneer jouw partner met de diagnose niet aangeboren hersenafwijking wordt geconfronteerd. Omdat ik mijn man na zijn verhuizing naar de Talma Hof en later naar de zorgboerderij in Emmeloord bijna elke dag zag, heb ik alle veranderingen van heel dichtbij meegemaakt. Een stuk observatievermogen, een open geest en veel empathie voor Theo en zijn medebewoners zijn het fundament van mijn boek.’

Het boek is beslist geen klaagzang, het is informatief, ontroerend en helder geschreven. Het verlies van Theo’s geestelijke vermogens had een bijzondere keerzijde, hij veranderde niet alleen langzaam maar zeker van een dictatoriale man in een hele lieve en gevoelige Theo, hij maakt onder begeleiding van docente Gera Baas van het Muzisch Centrum in Emmeloord een twintigtal prachtige schilderijen. Zij waren in maart 2015 in de etalage van Schirm te zien, de herenmodezaak in de Lange Nering. De schilderijen zijn onderdeel van het boek.

Theo Leijnse kwam al in 1947 met zijn ouders, broer en zusje in Emmeloord wonen, Lilly kwam pas in 1990 naar de Noordoostpolder. Zij werd in 1950 in Düsseldorf geboren en verhuisde in 1965 naar Nederland. Na haar middelbare school volgde zij een talenstudie aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. In Lelystad heeft zij ruim 20 jaar in het middelbare en in het beroepsonderwijs gewerkt. Met haar boek wil zij mensen met een niet aangeboren hersenafwijking een stem te geven en voor hun belangen opkomen.

Op 8 december is zij tussen 19.30 uur en 20.30 uur te gast bij de Read Shop Marsman. Zij leest dan voor uit haar boek en gaat met geïnteresseerden in gesprek.