Energielab Nagele leeft

NAGELE - De Coöperatie Energiek Nagele en Architectuur Lokaal is blij met de grote belangstelling. Uit deze inzendingen zijn vier visies geselecteerd die nader uitgewerkt moeten worden In maart volgend jaar wordt de winnaar bekend. De vier zijn: ‘Nagele in Balans’; met de ontwikkeling van maatwerkpakketten voor inwoners om balans te vinden tussen opwekking, opslag en gebruik van energie. In deze duurzame business case spelen de inwoners een centrale rol en profiteren zij van de opbrengsten (in geld, kwaliteit en leefbaarheid).

‘Nagele, Viert!’ is het tweede plan en betreft transitie naar laag-temperatuur, hoog comfort. Transitie van individueel bezit naar collectief bezit. En transitie van nodeloos gebruik van kraanwater naar slim water gebruik / transitie van onbestemde, ongebruikte openbare ruimte naar collectief gebruik van die openbare ruimte.

‘Poldervonk een blakend algenbaken’ omvat een plan waarbij algenteelt als veelbelovende energiebron de basis is voor een nieuwe inrichting van Nagele en zijn buitengebied. Terug naar de toekomst Nagele’s Vereniging Van Energie’ biedt met duurzame energie kansen om nieuwe samenhang te smeden, zeker wanneer de keten tot menselijke proporties wordt teruggebracht. Dan is energie niet meer iets abstracts dat van ver weg komt maar iets dat iedereen zou kunnen verwelkomen in zijn ‘back yard’.

Meer over de visies op: www.energieknagele.nl.