Groeven op planetoïde Ceres

AFLEVERING 1148 - 114823 – 30 NOVEMBER

Op planetoïde Ceres zijn door de ruimtesonde Dawn evenwijdige groeven waargenomen in het oppervlak. Na onderzoek van de eigenschappen van deze structuren kwamen wetenschappers tot een conclusie.

Op Ceres zijn duizenden van deze groeven waargenomen. Ceres is de grootste planetoïde die een baan tussen die van Jupiter en Mars heeft. Een aantal van deze groeven hebben kraterputten die niet rond zijn en ook geen opstaande randen hebben. Ze kunnen dus niet door inslagen gevormd zijn. Waarschijnlijk is honderden miljoenen jaren geleden licht materiaal uit het inwendige van de planetoïde opgeweld en is daarbij de korst aan het oppervlak opengescheurd, waarbij oppervlaktemateriaal in de scheuren inzakte. Dawn cirkelt sinds 2015 rond planetoïde Ceres.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 25 november)

Zon op: 08.17 uur; onder 16.31 uur.

Maan op: 13.11 uur; onder 22.49 uur.

MAAN – Onze wachter is aan de avondhemel te zien. Op zondag 26 november komt de maan om 18.03 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Waterman). De schijngestalte groeit verder aan.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, aan het begin van de dageraad zijn Jupiter (helder) en Mars (oranje, niet helder, hoger) in het zuidoosten te zien. De onderlinge afstand aan de hemel neemt toe. Venus is nog maar zeer kort zichtbaar en komt kort voor de zon op. Aan de avondhemel is Saturnus laag in het zuidwesten nog kort te zien tot rond 17.45 uur.

Er kunnen nog enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur. Ook hierbij is er een kans op een vuurbol.

e-mail: rpelings@hotmail.com.