Gespikkelde bedevaart op Schokland

SCHOKLAND - Wim de Graaf en Jan Kolb, vrijwilligers bij Het Flevo-landschap zijn de initiatiefnemers van de eerste Gespikkelde bedevaart die zondag 26 november wordt gehouden op Schokland.

Kolb is op dit moment op bedevaart en ook De Graaf is is geïnteresseerd in bedevaarten. Dat verklaart al veel van hun initiatief dat met hulp van Jos Huijzer van de Gesteentetuin gerealiseerd is. ‘In alle provincies in Nederland zijn nog bedevaarten, behalve in Flevoland. Ik vond dat een mooi uitgangspunt voor dit idee’, vertelt de protestant De Graaf. Die vond in zijn rooms-katholieke collega-vrijwilliger Kolb een prima medestander.

‘Op Schokland werd een huwelijk tussen een rooms-katholiek en een protestant een gespikkeld huwelijk genoemd en omdat onze bedevaart langs plaatsen gaat die voor beide geloofsrichtingen belangrijk zijn, hebben we onze bedevaart zo genoemd’, gaat De Graaf verder. Schokland leent zich volgens de drie uitstekend voor een bedevaart. Dat de bedevaart nu gehouden wordt heeft alles te maken met de tijd van het jaar. ‘Het is rustig op de kalender van het Flevo-landschap. Bovendien is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarop de overledenen herdacht worden.’

De bedevaart heeft een lengte van ongeveer 11 km. De bedoeling is de tocht wandelend, in stilte, zonder gesprekken en met uitgeschakelde mobiel te volbrengen. Bedevaartgangers nemen zelf een bloem, waxinelichtje en een kiezelsteen mee. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur begint de bedevaart voor ieder persoonlijk of in groepsverband bij het bezoekerscentrum in de Gesteentetuin. Tot 17.00 uur is er de tijd de bedevaart af te sluiten in de Gesteentetuin.

De bedevaartgangers krijgen een route- en stempelkaart mee, waarop zij 3 stempels verzamelen en die tevens toegang geeft bij het kerkje op de Middelbuurt. De eerste stempel bij vertrek, de tweede in het Kerkje op de Middelbuurt en de laatste stempel bij voltooiing van de bedevaart. De bedevaartgangers ontvangen na voltooiing een oorkonde. De bedevaart eindigt met een kop koffie of thee met een Schokker mop, waarbij de ban op spreken opgeheven is. Zie ook www.flevo-landschap.nl.