Levensverhalen uit polder

EMMELOORD - et eerste exemplaar reikte hij uit aan Joop Masséus, een van de geportretteerden, naast Leny Korteweg, Gert Dibbits, Gerben Hofstra, Tity Kuiken, Aalt van der Weg en Romke Steensma, allemaal mensen die zich meer dan gemiddeld hebben ingezet voor de poldersamenleving. Joop Masséus kreeg het eerste exemplaar overhandigd, mede omdat hij de afgelopen zestig jaar kleur heeft gegeven aan een soms wat grijze Noordoostpolder. Hij is ook iemand die kunst, ondernemen en vrijwilligerswerk altijd vaardig heeft weten te combineren. Deze overhandiging was daarom ook een ode aan kunst, ondernemen, vrijwilligerswerk en natuurlijk aan het levensverhaal in de Noordoostpolder.

De overige levensverhalen zijn anders, maar zeker niet minder interessant. Huib van der Wal heeft als lokale tekstschrijver in de loop der jaren honderden polderbewoners gesproken. Hij weet dat de Noordoostpolder vol zit met mooie verhalen en ook met boeiende levensverhalen. Verhalen die het verdienen om te worden vastgelegd, voordat ze verdampen.

Dit boek is ook gemaakt omdat het vastleggen van de geschiedenis van dit bijzondere gebied belangrijk is. Omdat bewezen is dat wie de geschiedenis kent van het land of de streek waar hij woont, zijn woonomgeving meer waardeert en zich er meer thuis voelt. En ook meer saamhorigheidsgevoel ervaart. Dit project is verder vooral opgezet uit respect voor onze eerste generatie polderbewoners. Zij hebben mooie verhalen, maar vaak niet de energie, of de vaardigheden, om ze in een goed leesbaar verhaal te bewaren voor het nageslacht.

Het boek is te koop bij de lokale boekhandel.