Flevo Boys en Ajax in actie voor JuCoBa

Emmeloord - De aanleiding is heel verdrietig, maar de acties die op touw zijn gezet en de inzet van iedereen in en buiten de polder zijn hartverwarmend. ‘Ajax reageerde ook super’, aldus Erik Stolte.

De Emmeloorder is de bedenker van de benefietwedstrijd Flevo Boys JO15-1 tegen Ajax JO14-1. De wedstrijd en de acties, die erbij zijn bedacht, moeten een mooi bedrag opleveren voor het gezin van Renate van de Ven. ‘Hoe hoger het bedrag hoe mooier, maar we willen Renate en de kinderen vooral een mooie dag en mooie herinneringen bezorgen’, vertelt Stolte. Hij is trainer van Flevo Boys JO15-1, waarin ook Coen Hommema speelt. Renate van de Ven is zijn moeder. Zij kreeg in juli te horen dat ze alvleesklierkanker heeft. Kans op genezing is er niet. Om haar zoon en zijn twee zussen, Julia en Babette, goed achter te laten heeft ze de stichting JuCoBa  in het leven geroepen. Een steunfonds voor de kinderen. Een andere actie, die voor Renate en haar kids is georganiseerd, bracht Stolte op het idee dat de voetbal ook wel iets voor Coen kon doen.

Echte Ajacied

Die andere actie is een driegangendiner in de Wellerwaard, georganiseerd door vrienden van Renate. De hele opbrengst is voor de stichting. Het inspireerde Erik Stolte om ook in actie te komen en daarom mobiliseerde hij de ouders van de andere voetballers uit het team van Coen, die een echte Ajacied is. Dat bracht Marian Grovenstein op het idee om Ajax te benaderen. ‘De reactie was hartverwarmend’, aldus Stolte. ‘Ze vonden het zo’n aangrijpend verhaal. Ze kwamen al snel met een voorstel voor een datum en boden zelfs aan om ons te helpen. Fantastisch.’ Tekst gaat hieronder verder Dinsdagavond 21 november is het zo ver. Tijdstip: 18.45 uur. De entree is twee euro, maar wie meer wil doneren, kan dat doen in de melkbussen die bij de entree worden gezet. Maar dat is nog lang niet alles. De jongens van Flevo Boys JO15-1 gaan proberen vanaf de penaltystip PEC Zwolle-doelman Diederik Boer te verslaan. Daar kan natuurlijk op ingezet worden. En als klap op de vuurpijl is er in de rust een veiling met als topstuk een Ajax-shirt dat is gesigneerd door de spelers van de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Wedstrijdbal

Heel Flevo Boys is druk doende om de avond tot een groot succes te maken. ‘De hele vereniging doet z’n best’, weet Stolte. Op scholen in de polder zijn posters opgehangen, social media worden benut, Univé sponsort de wedstrijdbal, op Urk zijn ze teams aan het mobiliseren om de wedstrijd te bezoeken en ook SC Emmeloord heeft al toegezegd met diverse teams op te komen draven. De voortekenen zijn dus veelbelovend. Natuurlijk niet het belangrijkste, maar wie weet kan Flevo Boys Ajax goed partij geven. Flevo Boys komt uit in de tweede divisie en versloeg afgelopen zaterdag koploper Blauw Wit ’34 met 0-1 door een doelpunt van, jawel, Coen Hommema. ‘Een fantastische vrije trap’, aldus Erik Stolte. ‘Ik weet dat Heerenveen hem in de gaten houdt.’ Maar voetbal kan zoveel meer zijn. ‘Flevo Boys is een familieclub die warmte wil uitstralen’, zegt Stolte. De benefietwedstrijd is het bewijs. Zie ook https://jucoba.nl Harry de Ridder