Bachcantate 140 in Grote Kerk Blokzijl

BLOKZIJL - In de Grote Kerk van Blokzijl wordt zondag 19 november om 15.30 uur de Bachcantate 140 Wachet auf, ruft uns die Stimme! uitgevoerd door het Cantatekoor Blokzijl.

Deze prachtige Cantate werd voor het eerst uitgevoerd op 25 november 1731 te Leipzig en staat bekend als de populairste en meest uitgevoerde cantate van Johann Sebastian Bach. De cantate is gebaseerd op het koraal 'Wachet auf, ruft uns die Stimme', in 1599 geschreven door dominee Philip Nicolai en vertelt de gelijkenis van de wijze en dwaze maagden, waarbij de laatsten het bruiloftsfeest moeten missen omdat ze geen olie in hun lampen hebben.

De rol van de bruid (de gelovige) wordt vertolkt door de sopraan Florien Hilgenkamp en de Bas Bert van de Wetering is te beluisteren in de rol van de bruidegom (Christus). Derde solist is Aart Mateboer (tenor). De cantate wordt uitgevoerd door het Cantatekoor Blokzijl, met zangers en musici uit een brede regio. Het geheel staat onder de artistieke leiding van de jonge dirigente Raghna Wissink. Het orgel wordt bespeeld door Mannes Hofsink. Voorganger is H. Pap.