POLDERHEMEL | Kometen

Emmeloord - Aflevering 1146

8 – 15 NOVEMBER

Kometen zijn ijsachtige objecten in langwerpige banen die zo nu en dan in de buurt van de zon komen en dan de karakteristieke staart vormen. Ze maakten tot nog toe altijd deel uit van ons eigen zonnestelsel. Maar nu is er een komeet ontdekt die dat beeld verstoort.

Interstellaire komeet

Op 18 oktober is er een klein object (A/2017 U1) ontdekt dat uit de interstellaire ruimte lijkt te komen. Het object heeft een hogere snelheid dan de ontsnappingssnelheid die nodig is om los te komen van de zon. De baan van dit object is dus niet gesloten, maar open; een hyperbolische baan. Hij zal dus weer in de interstellaire ruimte verdwijnen. Een dergelijk object is nog nooit eerder waargenomen. Ten tijde van de ontdekking door de PANNSTARS 1 telescoop op Hawaï was het hemellichaam de zon al voorbij gevlogen. Berekeningen tonen aan dat het object tot op 38 miljoen kilometer van de zon is gekomen, binnen de baan van Mercurius. De interstellaire komeet kwam uit de richting van sterrenbeeld Lier.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 11 november)

Zon op: 07.53 uur; onder 16.49 uur.

Maan op: 00.37 uur (zondag); onder 14.52 uur (zondag).

MAAN – Onze wachter rijst inmiddels hoger aan de hemel. Op vrijdag 10 november komt de maan om 21.36 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw). Kijk enkele uren later, als de maan is opgekomen. Hij staat aan de ochtendhemel.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, aan het begin van de dageraad zijn Venus (zeer helder en zeer laag) en Mars (oranje, niet helder, hoger) in het zuidoosten te zien. De onderlinge afstand aan de hemel neemt toe. Ook Jupiter is zichtbaar geworden en staat op maandag 13 november zeer dicht bij Venus, een opvallend tweetal. Aangezien ze zeer laag staan is een vrij uitzicht noodzakelijk. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het zuidwesten te zien tot rond 18.30 uur.

Meteoren

De eerste Leoniden beginnen te verschijnen uit de richting van sterrenbeeld Leeuw. Het zijn zeer snelle meteoren met snelheden rond 71 kilometer per seconde. Ze zijn dit jaar echter niet talrijk. Er kunnen nog steeds enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur. Ook is er een kans op een vuurbol.

René P. Elings

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.