Ruimtesonde Dawn

AFLEVERING 1145 - 1145Het Amerikaanse NASA heeft groen licht gegeven voor de tweede verlenging van de onderzoeksmissie van ruimtesonde Dawn, die momenteel zijn rondjes draait rond planetoïde Ceres.

Tot nu toe is Dawn niet dichter bij het oppervlak van Ceres gekomen dan 385 kilometer. De baan van de sonde zal tot een langgerekte ellips worden gemaakt waardoor het toestel de oppervlakte kan naderen tot minder dan 200 kilometer. Dit opent de mogelijkheid om de samenstelling van het oppervlak te bestuderen en te meten hoeveel ijs Ceres bevat. Ongetwijfeld zullen er ook extra scherpe foto’s binnenkomen. De missie zal voortduren tot de laatste druppel brandstof van de sonde is verbruikt. Om Ceres niet te besmetten zal Dawn tot in eeuwigheid in een stabiele baan om de planetoïde blijven ronddraaien. De activiteit van de sonde zal wel verdwijnen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

MAAN – Op zaterdag 4 november is het om 06.23 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Zeemonster, nabij grens sterrenbeeld Ram). Na dit tijdstip neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, voor het licht wordt, zijn Venus (zeer helder) en Mars (oranje, niet helder) laag in het oosten te zien. De onderlinge afstand aan de hemel neemt toe. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het zuidwesten tot westen te zien tot rond 19.00 uur.

Meteoren

Er kunnen enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. Er is kans op een vuurbol. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur. De laatste Orioniden verschijnen. Ze blijven actief tot 7 november. Ook hier is een kans op een vuurbol.

tel. 0527-699142