Studenten bij compositen collegetour in NOP

MARKNESSE - Uit heel Nederland waren donderdag ruim 60 studenten naar CompoWorld in het DYNTES High Tech Park te Marknesse afgereisd voor de composieten Collegetour.

Het zijn techniek studenten van de Universiteiten en Hogescholen uit onder andere Delft, Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Almere en zelfs uit München. Techniekstudenten die geïnteresseerd zijn in composiettechnologie en de mogelijkheden.

Met de kennis vanuit de ruimtevaart en luchtvaart wordt composiettechnologie meer-en-meer in andere sectoren toegepast. Emeritus Hoogleraar Adriaan Beukers gaf in zijn college onder andere voorbeelden van toepassingen in de transport en automobielindustrie. Het effect van lichtgewicht toepassingen is groot, zo rekende Beukers de studenten voor. Hier liggen veel kansen voor de studenten. Veel oud-studenten zijn mede hierdoor inmiddels een succesvol ondernemer geworden.

Een oud-student Mark Tullemans van de Technische Universiteit uit Eindhoven is inmiddels zo’n ondernemer. Hij gaf een college over zijn verhaal als technostarter van het bedrijf Corellian. En hoe dit met vallen en opstaan gepaard gaat. Mede met ondersteuning van CompoWorld worden uiteindelijk de eerste serie composiet Corellian bodemplaten voor auto’s in Marknesse geproduceerd. Bert Thuis van het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium) heeft naast het geven van een uitgebreid college over markt gestuurd onderzoek, de collegetour afgesloten met een excursie door het composietenlaboratorium.

CompoWorld stimuleert en faciliteert composiet innovatieprojecten met als uiteindelijke doel werkgelegenheid te creëren in de regio. Met deze activiteiten zijn de afgelopen vijf jaren ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd. De bedrijven zijn altijd geïnteresseerd in jonge composiet professionals en ondanks de herfstvakantie was er veel animo bij de studenten.