Redding kunstwerk ‘vakwerk’

TOLLEBEEK - én van de alleroudste dorpskunstwerken werd door drie vrijwilligers gered uit de sloop van de voormalige Mariaschool. Een stukje ‘Vakwerk’ met lef….. Toen sloopmachines de Mariaschool in Tollebeek ontmantelden, kwamen Freerk Hakvoort, Kees Robbertsen en Freek van Triest in actie. ‘Het plan om het kunstwerk ‘Maria met spelende kinderen’ te redden uit de voorgevel van de Mariaschool werd ons ingegeven door een paar betrokken vrouwen in het dorp,’ vertelt Hakvoort.

‘We hebben er een tijdje over na kunnen denken. Eerst haakten meerdere bouwbedrijven af, omdat ze het niet aandurfden of omdat het te duur zou worden als er schade zou ontstaan.’ De drie vrijwilligers zijn daarna ondersteund door Bas Odding van Dorpsbelang en kraanmachinist Zuidema aan de slag gegaan. Freek van Triest was voor het betere breekwerk en Freerk Hakvoort maakte het stalen raamwerk voor versteviging en vervoer. Kees Robbertsen deed het uiteindelijke slijpwerk om het kunstwerk los te krijgen uit de voorgevel.

De steen is daarna uit het gebouw getakeld en opgeslagen op de boerderij van de familie Koenraadt. Tot het deze week verankerd werd schuin tegenover de plaats waar de Mariaschool stond. Daar vond zaterdagmiddag de onthulling plaats. ‘Waar specialisten het niet aandurfden, zagen wij het behoud van dit prachtige kunstwerk als uitdaging. Het maakt ons dorp compleet, omdat het verhaal van de Mariaschool er achter zit,’ zegt Robbertsen. Freek van Triest wordt gewoon vrolijk van het kunstwerk. ‘De aanblik van spelende kinderen, daar word je toch blij van. En dan te bedenken dat we niet eens alle drie ervaring hebben met de bouw. Ja, akkerbouw, maar dat is toch even iets anders.’

Dat Tollebeek grote waardering heeft voor het redden van het Maria-kunstwerk maakte dorpsvoorzitter Christian Bleeker in z’n toespraak duidelijk. ‘Dit is lef en vakwerk in één. Tollebeek heeft grote waardering voor deze mensen.’ Ook Marion Merks-Migo is als leerkracht van de voormalige Mariaschool één en al lof. ‘Deze mannen zijn goud waard.’ En met een toost op het kunstwerk werd de onthulling gevierd.

Ex-dorpsvoorzitter Jan Swart werd als waardering voor acht jaar dorpsvoorzitter vereeuwigd in de ‘Walk of Fame’ aan de loswal. Op diezelfde plaats vond ook de opening van de trailerhelling plaats. Deze zal vooral gebruikt worden door de heren- en damesploeg van roeivereniging De Zuyderzeeroeiers. Het ‘Tempeltje van Tollebeek’ werd heropend onder vrolijk gezang van koor NatZat. Dankzij honderd procent zelfwerkzaamheid ligt er een compleet nieuwe vlonder, zodat Sinterklaas straks met een gerust gevoel aan kan meren in Tollebeek.