Afval scheiden op basisscholen NOP

EMMELOORD - Basisscholen in Noordoostpolder willen graag al hun afval gescheiden in gaan zamelen. De gemeente wil de inzameling van grondstoffen graag op zich nemen.

Dit vanuit educatief oogpunt en omdat hiermee meer grondstoffen worden behouden. De basisscholen kunnen ervoor kiezen om, als tegenprestatie, zwerfafval op te ruimen in de omgeving van hun school. Het inzamelen van grondstoffen op basisscholen is eigenlijk geen taak van de gemeente. De gemeente pakt de taak graag met de scholen op, omdat dit een positief effect kan hebben op afvalscheiding. Leerlingen van basisscholen wordt afvalscheiding vroeg aangeleerd.

De regeling die de gemeente aanbiedt is alleen voor basisscholen. Als de basisscholen niet kiezen voor opruimen van zwerfafval en educatie gaan ze de kostprijs van het inzamelen van grondstoffen zelf betalen. Basisscholen ontvangen een container voor hun restafval, gft, oud papier en PMD afval. Daarnaast ontvangen basisscholen een milieupas voor de milieustraat, een introductie- en lespakket. De gemeente gaat binnenkort met de scholen praten over de invoering.