Benefietzang voor Gambia

EMMELOORD - e drie koren zijn chr. gemengd koor Canticum uit Emmeloord, gospelkoor Reflection uit Tollebeek en kinderkoor Spirit uit Emmeloord. Marijke Holtland uit Lemmer, directeur van Care4Gambia, zingt samen met haar man bij Canticum. Bij Reflection zingen dochter en schoonzoon Regina en Timko en bij Kinderkoor “Spirit” zingt kleinkind Sanne-Marijke.

Het motto van de Koninklijke Christelijke Zangersbond, die het concert mee organiseert, is: “Een Leven Lang Zingen” en dat komt met deze drie generaties zangers mooi in beeld. Op de avond in de Hoeksteen is ook ruimte voor samenzang en worden de projecten van de stichting voor het voetlicht gebracht door Marijke en secretaresse Toos.

‘Dat vind ik wel spannend’, zegt kraamverzorgster Marijke, die vorige week terugkeerde uit Gambia. Ruim tien jaar geleden werd ze geraakt door de armoede in het land en met name de zieken- en kraamzorg. ‘Ik kwam daar in een ziekenhuis waar een moeder lag die pas een tweeling had gekregen. Ze was er slecht aan toe. Ik hoorde dat ze aids had en vroeg me af hoe die kinderen dan melk kregen. Nou dat kregen ze niet. We hebben toen geld ingezameld om melk te kopen. Dat was het begin.’

‘Het was een bijzondere ervaring. Ik moest iets gaan doen en voel het ook als een missie van God. dat Die me daar geplaatst heeft. Het is begonnen met een druppeltje en wordt stapje voor stapje een olievlek. Eerst moet je ook aan vertrouwen en cultuur werken, maar dat is er nu.’ Toen bleek dat meer mensen ons werk willen steunen, is enkele jaren geleden de stichting opgericht.

Op dit moment werken er in het health centrum twee verpleegkundigen vrijwillig. Zij verblijven daar totaal 2.5 maand. Door de erbarmelijke omstandigheden, de enorme hitte, slechte wegen, weinig materialen, uitvallen van de elektriciteit en te kort aan medicijnen wordt ons werk bemoeilijkt. In het hospitaal is geen airco. Bij 40 graden moet je je werk doen en soms zijn er alleen al op een middag zes bevallingen.’

De stichting zet zich niet alleen in voor de kraamzorg, maar voor ziekenzorg in brede zin en hulp aan arme gezinnen. Zo zijn er projecten waarbij kinderen schooluniformen, eten en de mogelijkheden krijgen om naar school te gaan. Het realiseren van watertappen is een belangrijke bezigheid en twee plaatselijke medewerkers regelen het transport van materialen en brengen ook voedsel naar mensen die het hard nodig hebben.

Kraampakketten ontvangt de kliniek via Monique Boer Kraamzorg in Ens die het materiaal sponsort. Als Marijke niet in Gambia is werkt ze bij Monique Boer. ‘Dankzij Monique is dit allemaal mogelijk, waar vind je zo’n werkgever.’ Tijdens het benefietconcert wordt ook getoond hoe de de vissersboot, die dankzij geld van CBS De Lichtboei uit Emmeloord gerealiseerd is, wordt gebruikt. Dankzij dit project hebben tien gezinnen een inkomen.

In de Hoeksteen passeren de activiteiten in een beamerpresentatie tijdens het concert. Het concert is gratis, maar uiteraard is er een collecte voor het project ‘Gezondheid voor moeder en kind’.

De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van kinderbedjes en een bevallingsbed voor het healtcentre in Gunjur in Gambia.

Informatie over alle projecten van care4gambia staan op de website: www.stichting-care4gambia.nl/marijke.html